Slimmer Samen Werken

20/03/2009

Gezondheidsraad: Gevaar (radio)straling is ingebeeld

Filed under: Uncategorized — Jan-Willem Beekmans @ 14:42

Geen bewijs voor klachten door gsm’s

Mensen beelden zich in dat ze gezondheidsklachten hebben door de straling van mobiele telefoons of draadloze computernetwerken. Een oorzakelijk verband wordt door geen enkel kwalitatief hoogstaand onderzoek aangetoond. Dat stelt de Gezondheidsraad, een Nederlandse organisatie met ongeveer tweehonderd leden afkomstig uit de wetenschap en gezondheidszorg.

Wanneer een mobiele telefoon tijdens het bellen tegen het hoofd wordt gehouden, worden de hersenen blootgesteld aan elektromagnetische velden. In sommige onderzoeken zijn weliswaar enkele effecten gevonden op hersenfuncties, “maar er zijn geen aanwijzingen dat deze duiden op, of kunnen leiden tot gezondheidseffecten”, zegt de Gezondheidsraad.

Sowieso zijn deze effecten nooit gevonden bij niveaus van blootstelling, zoals die in de woonomgeving veroorzaakt worden door antennes van basisstations of draadloze computernetwerken. Mobiele telefoonsignalen lijken geen invloed te hebben op de gehoor- of evenwichtfuncties.

Migraine

Toch schrijven steeds meer mensen allerlei gezondheidsklachten toe aan met name mobiele telefoons, basisstations, draadloze DECT-telefoons en Wifi-netwerken. Zij klagen bijvoorbeeld over hoofdpijn en migraine, vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, jeuk en warmtesensaties. Ook lijken steeds meer mensen zichzelf als elektrogevoelig te beschouwen.

Bovengenoemde klachten komen in de algemene bevolking veel voor, merkt de Gezondheidsraad op. “Vaak kan er geen medische verklaring voor gevonden worden; in dat geval wordt doorgaans gesproken over lichamelijk onverklaarde klachten.”

Tussen de oren

Volgens de Gezondheidsraad blijkt uit onderzoeken dat er geen oorzakelijk verband is tussen blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden en het optreden van die lichamelijk onverklaarde klachten. De onderzoeken die zo’n verband wél aantonen, zijn “niet goed opgezet en daarom niet bruikbaar”.

Wel is er een verband aangetoond tussen de klachten en de veronderstelling om blootgesteld te worden. “Wie vermoedt dat hij aan blootstelling onderhevig is, rapporteert genoemde klachten eerder dan iemand die denkt niet blootgesteld te zijn”, stelt de Gezondheidsraad. Ofwel: de stralingsklachten zitten tussen de oren.

Rapport 2008

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: