Slimmer Samen Werken

20/03/2009

Het Nieuwe Werken: juist in moeilijke tijden!

Filed under: Uncategorized — Jan-Willem Beekmans @ 14:05

Inmiddels trekken bedrijven massaal aan de noodrem en zetten zelfs een deel van hun tot voor kort nog onmisbaar geachte arbeidskrachten op straat. Is dit wel het moment voor ‘het nieuwe werken’? Voor medewerkers misschien minder, maar voor bedrijven zelf is de urgentie niet gewijzigd.

Het lijkt niet de meest gunstige tijd voor het zogeheten ‘het nieuwe werken’, die flexibele manier van werken waarbij medewerkers grotendeels zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze hun werk verrichten. Nu er collega’s worden ontslagen, is het wellicht verstandig om weer eens wat vaker je gezicht op kantoor te laten zien. Je weet tenslotte maar nooit.

En ook vanuit de onderneming bezien is het momenteel misschien niet zo ‘opportuun’ om te investeren in flexplekken, thuiswerkplekken en alle technologie die de nieuwe werker nodig heeft om te kunnen functioneren.

Maar niets is minder waar. Juist in deze economisch moeilijke tijden kan het nieuwe werken zijn waarde echt bewijzen. Het nieuwe werken belooft namelijk kostenbesparingen, bijvoorbeeld op reis- en kantoorkosten. Wie zijn medewerkers toestaat om thuis te werken en het kantoor inricht met flexplekken, kan tot wel vijftig procent besparen op het aantal vierkante meters. ovendien zijn er dan minder vaste computers nodig, minder parkeerplaatsen en ga zo maar door. Nu nog even de juiste sturings mechanismen inrichten om het nieuwe werken ook in de zin van aansturen en beoordelen te kunnen ondersteunen. (vanuit HRM maar ook het midden management!)

Het beperken van het woon-werkverkeer heeft naast een directe besparing voor medewerker en bedrijf nog een ander groot voordeel: minder files. Als een derde van werkend Nederland één of meer dagen thuis gaat werken, nemen de files met een vijfde af, zo heeft GroenLinks onlangs becijferd. Dit zou het bedrijfsleven per jaar 500 tot 700 miljoen euro schelen, een fijne meevaller in deze tijden van crisis. Een bijkomende postieve bijdrage ontstaat ook door het afnemen van de CO2 bijdrage en daarmee kun je als organisatie ook je MVO bijdrage op orde brengen.

Het nieuwe werken belooft een hogere productiviteit per medewerker. Ze kunnen makkelijker de zorg voor kinderen of ouders combineren met hun werk en zijn daardoor minder gestrest. Ze voelen zich bovendien serieuzer genomen doordat ze op een andere, meer volwassen manier worden aangestuurd door hun manager en dat verhoogt zowel hun verantwoordelijkheidsgevoel als hun creativiteit.

Pluk de it-vruchten
Het nieuwe werken belooft dat we nu eindelijk eens de vruchten gaan plukken van de nieuwe technologische mogelijkheden. E-mail bijvoorbeeld is een fantastische uitvinding, maar op het moment dat je gemiddeld een uur per dag bezig bent met het beantwoorden van je mail, moet je je serieus gaan afvragen of we met deze nieuwe technologie niet het paard van Troje hebben binnengehaald.

Hetzelfde kun je zeggen van de mobiele telefoon: een geweldige uitvinding, we zouden niet meer zonder kunnen, maar soms zouden we wel even zonder willen. Gelukkig zijn er nieuwe technologische hulpmiddelen die een aantal van deze nadelen van mail en mobiele telefoon voor een deel kunnen wegnemen, zoals RSS, chat, social networks en unified communication en natuurlijk collaboration tools (sharepoint?) , zodat niet alles over mail naar je toe hoeft te komen.

Het nieuwe werken belooft dit allemaal, maar maakt het deze beloften ook waar? Dat hangt vooral af van de uitvoering, zo blijkt. Er zijn bedrijven die al weer terugkomen van het nieuwe werken, omdat ‘onze mensen er ongelukkig van worden’. Maar wat blijkt als je deze bedrijven bezoekt? Ze hebben slechts een deel van het werk gedaan. Ze hebben flexplekken ingevoerd, maar ze hebben niets gedaan aan de organisatiestructuur (HRM) of de manier waarop managers hun medewerkers aansturen. Daardoor voelen de medewerkers zich nog steeds verplicht om naar kantoor te komen, waar ze nu moeten vechten voor een plek. Ja, daar wordt iedereen ongelukkig van.

Het nieuwe werken is dus vooral een management- en cultuurvraagstuk. Het gaat over hoe je met elkaar omgaat, over hoe managers hun medewerkers aansturen, over hoeveel vertrouwen ze hebben en geven.

Begin eerst met de technologie die de mens al sinds mensenheugenis heel veel voordeel heeft gebracht: met de dialoog.

En begin dan ook maar met de vragen die de mensheid al sinds het begin der tijden bezighouden: waarom zijn wij hier op aard, en hoe kunnen we het hier nog mooier en fijner maken?

Alles start vanuit Visie en de invulling daarvan.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: