Slimmer Samen Werken

20/03/2009

NS houdt reis in de gaten via mobiel applicaties

Filed under: Uncategorized — Jan-Willem Beekmans @ 13:25

De NS heeft woensdag een mobiele applicatie gelanceerd. Hiermee is het voor de reiziger mogelijk om de geplande treinreis te laten bewaken.

De reiziger krijgt niet alleen bericht via sms wanneer de geplande treinreis vertraagd is, ook worden er op verzoek alternatieve routes getoond. “Het is een aanvulling op de bestaande dienstverlening via de mobiele website, waarbij hier de extra mogelijkheid komt om je reis te laten bewaken”, aldus een woordvoerder van de NS.

Bij het instellen van de reis stuurt de NS een sms wanneer men op weg moet en toont hierbij de kortste route naar het station. “Normaal moet je voortdurend op de website kijken of de trein nog rijdt. Deze applicatie bewaakt dat proces. Je voert je reis in en zegt tegen je afspraak dat je onderweg bent. Verandert er iets aan je reisschema, dan wordt zowel de reiziger, als het contact hiervan op de hoogte gehouden”, aldus de woordvoerder.

Collega’s, het thuisfront of andere contacten kunnen, wederom via een sms, op de hoogte gehouden worden van de aankomsttijd van de reiziger. Wie besluit een trein later te nemen, kan via de sms-service vrienden laten weten dat er iets verandert aan de reis.

Een andere functie die de mobiele website niet kent is een koppeling met iLocal Deze koppeling is wel aanwezig in de applicatie en geeft de mogelijkheid om restaurants of andere zaken in de buurt te vinden inclusief een routebeschrijving. Gebruikers kunnen zoektermen als ‘fiets Amsterdam’ intikken, maar ook direct op bedrijfsnaam zoeken. Verder geeft de applicatie andere omgevingsinformatie. Wil de treinreiziger een tussenstop maken, dan is krijgt via de applicatie tips voor een uitje.

De applicatie is te downloaden via internet of door het sturen van een sms met ‘NS’ naar 5522.

Je proeft aan alle kanten dat mensen op steeds eenvoudigere wijze over informatie willen beschikken. Vooral wanneer de informatie wijzigt. Ze willen geen sores aan hun hoofd. Het bewakingssysteem is geweldig, maar niet gratis. Per reis betaalt de gebruiker 40 cent om op de hoogte gehouden te worden, ongeacht het aantal sms’jes en ongeacht of de trein opnieuw gepland wordt. Datzelfde geldt voor het op de hoogte houden van contacten, dit kost ook eenmalig 40 cent.

Eerder bouwde een student van de TU Delft een treinapplicatie voor de iPhone. De NS wilde geen toestemming geven voor het gebruik van gegevens op de server of het beeldmerk. Daarnaast heeft de NS geen trek in concurrentie nu men een eigen applicatie aan het ontwikkelen is. De nieuwe applicatie is beschikbaar voor een groot aantal mobiele platforms, echter nog niet voor de iPhone. “Dat is uiteindelijk wel de bedoeling. Die student wilde toen toegang tot database, dat zijn onze gegevens, daar moeten wij voor investeren om het te bouwen. Het is eigenaardig om dat weg te geven en te zeggen, ga er maar leuk geld mee verdienen. We werken graag samen, maar dan wel op basis van afspraken voor alle partijen”, aldus de woordvoeder van de Nederlandse Spoorwegen.

Emerce

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: