Slimmer Samen Werken

01/04/2009

Innovatiebeleid moet beter

Filed under: Innovatie — Jan-Willem Beekmans @ 12:54

Het innovatiebeleid in Nederland moet beter. Dat is de boodschap van de kersverse bijzonder hoogleraar Industriële Ontwikkeling en Innovatiebeleid aan de Universiteit van Amsterdam Dany Jacobs. Volgens Jacobs mijdt de Nederlandse regering sinds de jaren `80 het maken van duidelijke keuzes waardoor een versnipperd beleid is ontstaan.

Jacobs vergelijkt het innovatiebeleid in Nederland met de manier waarop in België wordt gebouwd. Dat betekent dat er telkens wat nieuws wordt opgebouwd maar nooit wat wordt afgebroken. Zo heeft Nederland na de oorlog miljarden gestopt in industrieën die niet meer levensvatbaar waren. Door de verkeerde sectoren te stimuleren ging het uiteindelijk verkeerd. Nadat in 1983 scheepsbouwconcern Rijn-Schelde-Verolme failliet ging heeft Nederland nooit meer echt duidelijke beleidskeuzes gemaakt op innovatievlak.

Ook nu is de Nederlandse regering nog te laks op innovatievlak. In 2004 werd wel het Innovatieplatform opgericht, maar volgens Jacobs zegt dit nog niets. De uitbesteding van het beleid loopt immers via het Innovatieplatform. Daardoor zijn wel sleutelgebieden ontstaan, maar omdat de regering het beleid vervolgens ook aan de sectoren zelf overlaat, komt er niet veel terecht van investeringen. Jacobs vindt dat de regering eerst een effectief centraal beleid moet opstellen voordat geïnvesteerd moet worden.

Fem Business

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: