Slimmer Samen Werken

01/04/2009

Operators besteden netwerkbeheer vaker uit

Filed under: Uncategorized — Jan-Willem Beekmans @ 21:45

Volgens het marktonderzoeksbureau Informa Telecoms & Media besteden Europese mobiele operators steeds vaker hun netwerkbeheer uit en maken daarvoor gebruik van managed services van gespecialiseerde leveranciers.

Volgens de onderzoekers gaan Europese mobiele operators hun netwerkbeheer steeds minder tot hun core business rekenen. In de laatste paar maanden hebben veel mobiele operators in Europa, zoals Vodafone UK, Orange Spain en BASE in België, de onderhoudstaken uitbesteed aan leveranciers als Ericsson, Nokia Siemens en Alcatel-Lucent. De gemiddelde contractsduur van deze overeenkomsten is vijf jaar.

Groei diensten

De onderzoekers constateren dat managed services voor netwerkbeheer van mobiele telecomoperators een groeimarkt is. Tegen 2013 verwachten zij dat de wereldwijde omzet voor deze diensten 21,4 miljard dollar bedraagt. Europa zal met een verwachte 8,3 miljard dollar aan omzet de voornaamste markt zijn. Ook zal de groei van managed services voor mobiele telecomoperators gaan toenemen in de opkomende markten, zoals Afrika en het Midden-Oosten, en binnen de regio Asia-Pacific.

Kostenbesparingen
Door het netwerkbeheer uit te besteden, willen operators, aldus het marktonderzoeksbureau, hun OPEX en CAPEX naar beneden brengen. Mobiele operators verwachten gedurende een contractsperiode twintig tot vijfentwintig procent op hun beheerskosten te kunnen besparen. Ook willen zij tegelijkertijd de enorme groei aan traffic van mobiele data die de netwerken te verwerken krijgen beter laten beheren. Volgens de onderzoekers valt verder op dat nu ook gevestigde mobiele operators gemakkelijk het beheer van hun netwerken uitbesteden. Vroeger waren dit de meer avontuurlijke mobiele operators. Naast netwerkbeheer vragen operators nu ook hulp bij het aanpassen van hun zakelijke processen.

telecomagazine.nl

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: