Slimmer Samen Werken

03/04/2009

Internetten op werk goed voor productiviteit

Filed under: HNW- Management,Web 2.0 — Jan-Willem Beekmans @ 13:59

Werknemers die onder werktijd regelmatig surfen zijn vaak productiever. Korte pauzes helpen bij het concentreren.

Volgens de Australische dokter Brent Coker zijn werknemers die regelmatig even naar Facebook of nieuwssites surfen 9 procent productiever dan werknemers die dat niet doen. Coker is verbonden aan de universiteit van Melbourne. Volgens hem surft 70 procent van de werknemers regelmatig voor de lol op het internet.

De productiviteit gaat alleen omhoog als minder dan twintig procent van de totale werktijd opgaat aan online spielerei. “Bedrijven spenderen miljoenen aan software om sites als YouTube en Facebook te blokkeren”, zegt Coker tegen het Australische persbureau AAP. Werkgevers denken met die software de productiviteit van werknemers te verhogen. Volgens Coker is dat ‘zeker niet altijd het geval’.
Korte pauzes

De 300 door Coker onderzochte werknemers kijken het meest naar nieuws en productinformatie tijdens het werk. Daarnaast scoren het spelen van spelletjes en het kijken naar YouTube hoog. Volgens Coker is dit goed om concentratie terug te krijgen. “Denk terug aan de tijd dat je in de klas naar een les zat te luisteren. Na twintig minuten was je concentratie op. Na een pauze had je weer voldoende concentratie om bij de les te blijven”, aldus Coker. “Op het werk is dit precies hetzelfde.”

Korte pauzes leiden tot een hogere mate van concentratie gedurende de dag, betoogt Coker. Dit resulteert in verhoogde productiviteit. Coker waarschuwt wel dat excessief internetgebruik tijdens het werk juist leidt tot lagere arbeidsproductiviteit.

webwereld.nl

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: