Slimmer Samen Werken

08/04/2009

“Einde wet van Moore”

Filed under: Technologie Innovatie — Jan-Willem Beekmans @ 16:42

IBM Fellow en hoofd van de afdeling natuurkundig ontwerp van IBM, Carl Anderson stelt vast dat de Wet van Moore aan het eind van zijn Latijn is. “Dat tijdperk is bijna voorbij”, aldus Anderson tijdens het International Symposium on Physical Design 2009 in de VS.

In zijn toespraak stelt Anderson dat het niet langer mogelijk is om chips met de regelmaat van de klok een factor twee kleiner te maken. Gordon Moore van Intel had ooit vastgesteld dat het aantal transistoren op een chip iedere 18 à 24 maanden dubbel zo groot werd. Die vaststelling werd al snel gebombardeerd tot de Wet van Moore. Vooral Intel heeft er alles aan gedaan om de rechtmatigheid van die wet te laten blijken.

De laatste tijd kost het de ontwerpers van nieuwe chips steeds meer moeite om het tempo zoals dat in de Wet van Moore vastligt, te blijven volgen. Volgens Anderson heeft de chipindustrie het stadium van volwassenheid bereikt. “En dan gaan de ontwikkelingen veel minder hard dan in de pioniertijd. Dat verloopt net als bij andere secoren, kijk naar de auto- en luchtvaartindustrie”, aldus Anderson.

Het is nog wel mogelijk om chips iedere anderhalf jaar op te laten volgen door een model dat tweemaal zo snel is, alleen kost dat handenvol geld. Anderson: “Er zijn maar een paar chipmakers die zoveel geld te besteden hebben. Zij zullen dat alleen doen voor de absolute top van hun leveringspakket. De meeste toepassingen hebben ook helemaal niet zoveel snelheid nodig.”

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: