Slimmer Samen Werken

24/04/2009

Technologie maakt zorg efficiënter

Filed under: Collaboration,Unified Communication — Jan-Willem Beekmans @ 12:50

Het gebruik van technologische hulpmiddelen zal de zorg efficiënter maken. Dat is de mening van Miriam Vollenbroek, hoogleraar aan de Universiteit Twente. Vollenbroek werkt ook bij het Roessingh Research and Development (RRD) in Enschede. Volgens Vollenbroek wordt geprobeerd vaker technologie in te zetten als ondersteuning voor consulten op afstand (teleconsulten) of om terugkoppeling te geven aan patiënten die veel moeten oefenen ter revalidatie.

cisco-healthpresence

cisco-healthpresence

Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel thuis oefenen met behulp van technologische hulpmiddelen en gecombineerd met wekelijks contact met een professional meer vooruitgang boeken. Vollenbroek is er dan ook van overtuigd dat met technologie de revalidatie in een vroeg stadium zinvol ondersteund kan worden. Het revalidatieproces kan daardoor ook goedkoper worden, omdat patiënten wellicht minder vaak bij de professional langs hoeven te komen.

Het is echter niet bedoeling dat techniek de professionals volledig overbodig maakt. Volgens Vollenbroek zal geregeld contact met een therapeut altijd nodig blijven, omdat de professionals zorg moeten dragen voor een goede kwaliteit. Dit geldt ook voor de beoordeling van de feedback op afstand. De technologie kan er alleen voor zorgen dat de patiënt om leert te gaan met de klachten zodat het dagelijkse leven eerder opgepakt wordt.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: