Slimmer Samen Werken

04/05/2009

Onderzoek van management bestseller `Good to Great` van Jim Collins vertoont gebreken

Filed under: Events — Jan-Willem Beekmans @ 15:11

De in Jim Collins bestseller `Good to Great`geponeerde stelling, dat excellent presterende ondernemingen aan vijf generieke criteria voldoen, klopt niet. Dit stellen de onderzoekers Bruce Niendorf en Kristine Beck van de universiteit van Wisconsin. In zijn boek presenteert Jim Collins elf ondernemingen die de transitie hebben gemaakt van een `goed` naar een `geweldig` niveau. Deze successen komen aan de hand van vijf criteria tot stand.

De onderzoekers verwijten Collins echter dat hij twee belangrijke fouten in zijn onderzoek heeft gemaakt. In de eerste plaats is de door Collins gevolgde methode niet in orde: de datamining op grond waarvan hij de elf bedrijven heeft geselecteerd. Er is ook kritiek op de toekenning van een oorzakelijkheid aan gesignaleerde correlaties. Volgens Collins moeten bedrijven niet te veel focussen op strategie, maar meer op mensen: `get the right people on the bus and the wrong people off the bus`. Het gevolg hiervan is echter dat er te weinig aandacht is voor de systemische aspecten van de organisatie.

Uit de managementpraktijk blijkt voorts dat veel managers ervandoorgaan met de eenvoudige `short cuts`die Collins hen biedt. De onderzoekers concluderen dat wijsheid in management een kwestie is van principes en niet van vaste causale relaties.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: