Slimmer Samen Werken

10/05/2009

Mobieltje verdringt vaste lijn in VS

Filed under: Devices,Mobile — Jan-Willem Beekmans @ 22:36

image

Voor het eerst zijn er in de Verenigde Staten meer huishoudens met alleen een mobieltje dan huishoudens die alleen een vaste telefoonaansluiting hebben. Vijf jaar geleden had nog maar 3 procent uitsluitend een mobieltje, nu is dat al 20 procent.

De verschuiving van vaste naar mobiele aansluitingen blijkt uit een peiling van het Center for Disease Control and Prevention (CDC), meldt persbureau Associated Press. In de tweede helft van 2008 beschikte 17 procent van de huishoudens in de VS alleen over een vaste telefoonlijn en 20 procent uitsluitend over een mobiele telefoon. In het eerste halfjaar van 2009 had juist 17 procent alleen een ‘landlijn’. Slechts 2 procent van de huishoudens had helemaal geen telefoon.

CDC-onderzoeker Stephen Blumberg schrijft de toename van het aandeel Amerikanen dat alleen mobiel kan bellen en gebeld kan worden deels toe aan de economische recessie. Huishoudens bezuinigen door de vaste aansluiting op te zeggen. Laagbetaalden, jongeren, renteniers en Spaanstaligen zijn oververtegenwoordigd in de groep met alleen een mobiele telefoon.

Nog altijd hebben 6 van de 10 huishoudens in de VS zowel een vaste als een mobiele aansluiting. Maar steeds meer Amerikanen vragen zich af waarom ze twee keer voor hetzelfde zouden betalen, terwijl ze hun mobieltje zowel thuis als onderweg kunnen gebruiken.

Opmerkelijk is verder dat 15 procent van degenen met beide typen aansluitingen nooit gesprekken voeren met hun vaste aansluiting, vaak omdat ze die gebruiken om te internetten via een inbelmodem (waardoor de lijn bezet is) of om via ADSL gelijktijdig te kunnen internetten en faxen. Gevoegd bij de woningen waar alleen een mobieltje in huis is, betekent dit in de praktijk dat eenderde van de Amerikanen alleen mobiel bereikbaar is.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: