Slimmer Samen Werken

25/05/2009

Lucht batterij

Filed under: Innovatie,Technologie Innovatie — Jan-Willem Beekmans @ 15:16

image Engelse wetenschappers hebben een batterij ontwikkeld die veel meer energie kan opslaan dan huidige lithium-ionbatterijen. Het geheim schuilt in een aanpassing aan een van de electrodes.

Wetenschappers van de Schotse University of St. Andrews hebben een mogelijkheid gevonden om zuurstof de rol te laten spelen van het nu veel toegepaste kobalt in de anode van een batterij. Daarvoor hebben ze een speciaal geconstrueerde poreuze ‘houder’ van koolstof ontwikkeld waarbinnen lithiumionen en elektronen kunnen reageren met zuurstof uit de lucht. Die vervangt het lithiumkobaltoxide dat nu wordt toegepast.

Bij eerste proeven bleek het mogelijk op deze manier acht maal zoveel energie op te slaan dan bij gebruik van lithiumkobaltoxide in de anode. Belangrijk voordeel is ook dat de koolstofhouder veel goedkoper te maken is dan een anode van lithiumkobaltoxide, en dat men één van de chemicaliën in de batterij uit de lucht kan halen en dus niet meer mee hoeft te sjouwen.

De wetenschappers zijn nu halverwege het onderzoeksproject. Uiteindelijk zal dat resulteren in een oplaadbare batterij met 5 tot 10 maal de capaciteit van huidige lithium-ionbatterijen. Het productierijp maken van hun vinding zal echter nog wel een jaar of 5 kosten, verwachten ze.

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: