Slimmer Samen Werken

28/05/2009

100Mbps via 2Mbps? (LTE over E1)

Filed under: LTE - 4G - HSDPA - HSUPA,Mobile,Wireless - WAN — Jan-Willem Beekmans @ 12:03

image De maximum snelheden van mobiel Internet (UMTS, HSDPA) ogen heel acceptabel, en de volgende generatie (LTE) komt eraan. Maar de bottleneck zit ergens anders.

Mijn HDSPA modem zegt terwijl ik dit schrijf dat de downloadsnelheid 3,6 Mbps is, maar dat heb ik nog nooit mogen ervaren in de praktijk. De werkelijkheid is heel wisselend, van bijna niks tot best redelijke snelheden. Heel bruikbaar overigens, daar niet van, ik zou het niet willen missen. Maar het verschil is wel erg groot….
Wat blijkt bij rondvragen onder de kenners van de markt? Er zijn ca. 25.000 zendmasten in Nederland voor mobiele telefonie en mobiel Internet.
Slechts een paar procent van die masten heeft een glasvezelaansluiting. De rest van de masten heeft meestal een SDSL aansluiting van 2/2 MBps of microgolf verbinding van 2/2 Mbps. Misschien wel meerdere, maar een mast verdeelt meestal zijn bereik ook in 4 segmenten dus dan is het ook handig om per segment een aansluiting te hebben anders is het helemaal mager. De microgolf verbindingen worden vaak gebundeld in 1 punt en weer met een 34 Mbps verbinding naar een hoger netvlak gebracht.
In ieder geval, als je met meerdere gebruikers met 1 en dezelfde antenne communiceert deel je de backhaulverbinding en dan zakt de capaciteit snel.
Sommige operators zijn druk bezig met het upgraden van hun backhaul, anderen denken erover na want het is niet goedkoop als je naar elke lokatie een glasvezelverbinding moet aanleggen. Dat kost vele, vele duizenden euro’s. En dan rekenen we nog niet de SDH-elektronika die nog veel gebruikt wordt. Jammer genoeg voor hen gaat de uitrol van Fiber-to-the-Home niet snel genoeg om van nut te zijn, want dat zou factoren goedkoper zijn.
In ieder geval: dat upgraden gaat dus tijd kosten. En tot die tijd zal de bottleneck niet de draadloze communicatietechnologie zijn,…. maar de backhaul.

via it-executive

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: