Slimmer Samen Werken

01/06/2009

Thuiswerken minder populair

Filed under: Het Nieuwe werken,HNW- Management,Unified Communication,Web 2.0 — Jan-Willem Beekmans @ 13:52

image Na een jarenlange stijging in populariteit is thuiswerken dit jaar ineens minder in trek. Gaf een jaar geleden nog 51 van de 100 werknemers aan gedeeltelijk vanuit huis te werken, nu is dat aantal gedaald tot 47. Dat blijkt uit de meest recente ICT Barometer van Ernst & Young, een jaarlijks terugkerende peiling onder ruim zeshonderd managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

De afname is opmerkelijk omdat bijna een op de drie werknemers ieder jaar weer groei in het thuiswerken verwacht en slechts een zeer kleine minderheid een afname voorspelt.

Het enthousiasme van organisaties is echter minder groot: driekwart wil het aantal thuiswerkuren op het bestaande niveau houden terwijl de voorstanders van groei en krimp elkaar in evenwicht houden. Hoewel het binnen de meeste organisaties (76%) in principe mogelijk is om voor een deel thuis te werken, wordt dit maar door weinig organisaties (9%) aangemoedigd.

De voorkeur voor thuiswerken versus werken op kantoor is ongeveer gelijk verdeeld: een derde werkt liever thuis, een derde liever op kantoor en de rest heeft geen voorkeur. De voorkeur voor thuiswerken is relatief groot binnen de overheid, onder kleine organisaties en onder 50-plussers. Werknemers jonger dan 35 jaar en vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd bij de thuiswerkers.

Belangrijkste argumenten voor het thuiswerken zijn dat men minder wordt gestoord en flexibeler en efficiënter kan werken. Het milieu, de zorg voor kinderen en de filedruk zijn overwegingen die minder zwaar wegen in de keuze om vanuit huis te werken.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: