Slimmer Samen Werken

04/06/2009

Papierloos niet haalbaar, papierarm kan

Filed under: Het Nieuwe werken,Innovatie — Jan-Willem Beekmans @ 13:34

image Nederland loopt wat betreft vermindering van papierverbruik voorop in Europa. Desondanks blijft het ‘papierloze kantoor’ voorlopig een toekomstdroom. Dit blijkt uit onderzoek van Steelcase.

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd in zes Europese landen, blijkt dat 74 procent van de Nederlandse managers voornamelijk werkt met digitale informatie. Onder de overige Europese managers is dat 66 procent. Ondanks deze uitkomst is het ‘papierloze kantoor’ in Europa volgens de onderzoekers nog geen gemeengoed.

Grote verschillen

Wel kan gesproken worden van een ‘papierarm kantoor’, aldus de experts. Tussen Europese landen blijken grote verschillen te bestaan in de mate van papiergebruik, maar over het geheel genomen is Europa volgens de deskundigen op de goede weg. Gemiddeld werkt tweederde van de Europese werknemer (66 procent) voornamelijk met digitale informatie. In Italië loopt men achter: hier werkt 58 procent nog met papieren informatie.

Trend

image De afgelopen drie jaar heeft zich een duidelijk trend afgetekend: in Europa wordt er steeds minder papier gearchiveerd. Nederland is ook op dit gebied koploper: hier geeft 71 procent van de respondenten aan steeds minder papier te archiveren. Alleen in Italië zegt een krappe meerderheid van de ondervraagden (53 procent) dat zij juist meer zijn gaan archiveren.

Minder printen

Minder printen wordt in veel organisaties actief gepromoot. Vooral in Engeland en Frankrijk, waar 43 procent van de werknemers aangeeft dat het reduceren van het aantal prints actief beleid is. In Europa ligt dit gemiddeld op 30 procent en Nederland zit wat dit betreft in de middenmoot. Gelet op de hoeveelheid documenten die nog geprint worden op kantoor, valt op dit terrein volgens de onderzoekers nog de nodige winst te boeken.
Aan het onderzoek hebben 2.400 managers uit Nederland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Spanje en Italië meegewerkt.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: