Slimmer Samen Werken

08/06/2009

Uitdagend werk zorgt voor bevlogen werknemers

Filed under: Uncategorized — Jan-Willem Beekmans @ 12:19

image Werknemers die met bevlogenheid hun werk doen, zijn van grote waarde voor bedrijven. Het lijkt er zelfs op, dat werknemers vooral bevlogen raken als er veel van hen wordt gevraagd. Zij kunnen dit nog makkelijker aan, als er op hun werk sociale collega`s zijn en als hun werkgever goede ontplooiingsmogelijkheden en feedback biedt. Dat concludeert Arnold Bakker, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Bakker onderzocht waarom mensen hun werk met veel enthousiasme uitvoeren. `Bevlogenheid is een positieve gemoedstoestand van opperste voldoening ten aanzien van het werk die wordt gekenmerkt door veel energie en toewijding, en waarbij werknemers vaak helemaal opgaan in hun werk. Bevlogen werknemers staan open voor nieuwe ideeën; zijn zowel psychisch als fysiek gezond, en dragen hun bevlogenheid over aan anderen in hun omgeving`, aldus Bakker die tien jaar lang aan het onderzoek werkte.

Bakker bekeek gegevens van enkele honderden organisaties in de hele wereld. Hij constateert dat werknemers optimaal presteren als ze in een omgeving verblijven, die gekenmerkt wordt door rijke sociale en persoonlijke hulpbronnen. Hulpbronnen zijn onder meer collega`s, afwisseling van vaardigheden, complimentjes en studiemogelijkheden. Wie voldoende hulpbronnen heeft, blijft ook onder hoge werkdruk of stress goed presteren.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: