Slimmer Samen Werken

11/06/2009

Opladen via de GSM/UMTS mast

Filed under: Innovatie,Mobile,Nokia,Technologie Innovatie — Jan-Willem Beekmans @ 10:20

image Geen snoeren meer nodig om mobiele telefoon op te laden. De Palm Pre wordt geleverd met de Touchstone, een soort doosje waar je de Palm Pre op kan leggen om deze op te laden. Geen gedoe met snoeren meer, en ook geen verwarring met welke oplader bij welk product hoort.

Nokia heeft echter een veel verder gaande technologie op het oog. Het bedrijf ontwikkelt een techniek waarmee gsm’s opgeladen kunnen worden door de stralingsenergie die vrijkomt bij gsm- antennes, wi-fi en tv-zenders. Deze techniek gebruikt de straling die overal om ons heen is.

Volgens één van de onderzoekers is het huidige stralingniveau ongeveer 50 milliWatt, en dat is voldoende is een gsm opgeladen te houden.

We moeten nog wel een paar jaar wachten. In 2013 zou het mogelijk al kunnen.

Markku Rouvala van Nokia’s onderzoekscentrum in het Engelse Cambridge tegenover Technology Review.

Aan het omzetten van radiogolven in bruikbare energie wordt op verschillende plaatsen gewerkt. Meestal gaat het daarbij om RFID-toepassingen. Eerder dit jaar ontwikkelden onderzoekers van de universiteit van Washington voor Intel een RF Scavenger, die 60 microwatt kon genereren uit het signaal van een televisiestation op 4 kilometer afstand. De Nokia-onderzoekers zijn intussen al een stap verder: ze hebben prototypes van omzetters die 3 tot 5 milliwatt kunnen oogsten.

Voor het bijladen van een mobieltje is dat nog lang niet genoeg. Daarvoor zou de omzetter zeker 50 milliwatt moeten kunnen oogsten. Rouvala en zijn team denken dat te bereiken door het spectrum van ontvangen radiosignalen op te rekken naar frequenties tussen 500 megahertz en 10 gigahertz.

Andere onderzoekers, van de universiteti van Washington, tonen zich tegenover Technology Review sceptisch. Om 50 milliwatt te oogsten zou je zeker 1000 verschillende sterke signalen nodig hebben, redeneren ze. Ze zien niet goed in hoe je het energieverlies in zo’n antenne tegen zou kunnen gaan. Rouvala laat zich niet uit het veld slaan door die kritiek. Hij verwacht dat Nokia binnen drie tot vier jaar met zelfopladende mobieltjes op de markt komt.

Veelbellers zullen overigens niet zonder oplader kunnen. Om de gebruiksduur ‘zonder stopcontact’ nog verder te verlengen, werkt Nokia ook aan het inbouwen van zonnecellen in de behuizing van het mobieltje.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: