Slimmer Samen Werken

22/06/2009

Intel Labs pakt uit met 3D-wereld en draadloos stroom

Filed under: Uncategorized — Jan-Willem Beekmans @ 09:27

Een Second Life voor wetenschappers. Dat is het project ScienceSIM dat donderdag werd getoond op de Intel Research Day in Silicon Valley.

Ingewikkelde wetenschappelijke berekeningen en simulaties vind je zelden op internet, als het al in een aantrekkelijke vorm wordt aangeboden. Vaak is YouTube de aangewezen plek, maar wat ontbreekt is interactiviteit.
ScienceSIM moet daarin verandering brengen. Het project maakt gebruik van de software van Second Life, maar de technologie erachter heeft niets met de virtuele wereld van dat bedrijf te maken.
ScienceSIM moet het begin worden van een 3D-Internet, waar al zolang over wordt gesproken. Het project moet wetenschappers voorzien van een standaard interface om bijvoorbeeld simulaties weer te geven. Simulaties waaraan andere wetenschappers desgewenst kunnen bijdragen door nieuwe gegevens in te voeren.

Intel wil ScienceSIM later dit jaar groots lanceren op het congres SuperComputing 09, zo vertelde hoofd technologie Justin Rattner van Intel gisteren in het Computer History Museum.
Intel onthulde donderdag het nieuwe gezicht van zijn onderzoekstak: Intel Labs. Er is zelfs een reclamecampagne ontwikkeld waarin de Intel-onderzoekers van het bedrijf als rocksterren worden afgeschilderd.

Gisteren mochten die hun nieuwste vindingen tonen. Daarbij draait het lang niet altijd meer om hardware, laat staan chiptechnologie. Ook software wordt steeds belangrijker. Onder meer werd een softwareprogramma getoond onder de noemer Confrontational Computing (video), waarbij claims in advertenties of op websites kunnen worden weerlegd door naar betrouwbare bronnen te verwijzen. Het moet een project a la Wikipedia worden waarbij gebruikers de bronnen aandragen.
Veel onderzoek heeft ook betrekking op grafische toepassingen, zoals camera’s die hun omgeving herkennen en daar iets over kunnen vertellen, of uit diverse opnamen een 3D beeld samenstellen, bijvoorbeeld van een avatar voor een computerspel. Een ander concept is Dynamic Composable Computing (video), waarbij een monitor draadloos aan een internettablet kan worden gekoppeld door op een scherm met de hand een lijntje te trekken.  
Intel gaat trouwens 8,6 miljoen euro investeren in een nieuwe Visual Computing Research Centre (video) aan Saarland Universiteit in het Duitse Saarbrücken. Daar zal worden gewerkt aan games en 3D datamodellen.
Meest opvallend was gisteren de uitvinding van draadloze stroom, waarbij toekomstige mobieltjes en andere apparaten met behulp van grote spoelen en resonantie op enige meters afstand opgeladen kunnen worden. Intel heeft vorig jaar al eens gedemonstreerd dat een 60W-lamp draadloos  kan worden gevoed door een energiebron. Voor dit soort toepassingen zullen de mobieltjes met speciale spoelen moeten worden uitgerust.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: