Slimmer Samen Werken

22/06/2009

Na de crisis – Vint Symposium

Filed under: Uncategorized — Jan-Willem Beekmans @ 09:44

image Op Dinsdag 16 juni werd het VINT symposium door Sogeti gehouden in het Spant te Bussum. Vooral de betogen van Arnold Heertje, Emeritus hoogleraar economie, Umair Haque, columnist Harvard Business Review en vooral Don Tapscott spraken tot de verbeelding.

Het was een zeer interessante dag die voor alle leidinggevende en beslissers bijna verplichte kost zou moeten zijn.

Don Tapscott interview from Bas van de Haterd on Vimeo.

Hij is o.a. auteur van het boek Wikinomics, growing up digital en grown up digital. Hij is nu bezig met een nieuw boek dat de werktitel ‘Rebuilding the world’ heeft (Tapscott vond het iets té arrogant om het straks echt zo te noemen) en daar ging zijn verhaal ook over. Hoe moeten organisaties omgaan met de demografische en technologische veranderingen die nu plaats hebben? Voorbeeld: Tapscott voorspelde jaren geleden al dat er vanwege de demografisch opbouw van Iran aldaar problemen zouden ontstaan tussen de overheid en de bevolking.

In het interview praat Bas vooral met Tapscott over de rol van het bedrijf in de maatschappij en hoe deze rol veranderd. De organisatie is onze keuze geweest voor de creatie van rijkdom, simpelweg omdat de alternatieven zoals planeconomie net bleken te werken.

Tapscott geeft aan dat instituten, en dat is een term die je heel breed moet interpreteren, ons tot een bepaald niveau kunnen brengen en dan moeten we er afscheid van nemen of moeten ze veranderen. Stadsstaten werden landen. De EU is een oplossing voor het probleem dat individuele landen geven in een wereldeconomie waarin we nu leven. Ook stelde hij dat de manier waarop steden gebouwd zijn problemen geven. Het onderscheid tussen plekken waar we werken, wonen en vrije tijd doorbrengen is niet slim. In Detroit is nu een groot deel van de bevolking weggetrokken en er leven daadwerkelijk wolven en herten in de buitenwijken.

Volgens Tapscott moeten organisaties ze 7 principes van innovatie omarmen om te kunnen overleven: Innovatie, samenwerking, openheid, integriteit, afhankelijkheid van elkaar, zelf organiserend vermogen en duurzaamheid.

Als we kijken naar de veranderingen op de arbeidsmarkt zien we dat er veel meer ondernemers komen. Ook kiest het echte talent voor eerder voor kleinere bedrijven of het ondernemerschap. Er zullen in zijn optiek meer kleinere bedrijven komen, maar dat wil niet zeggen dat bedrijven per definitie kleiner worden. Wel zullen bedrijven veel meer focus krijgen en alles dat niet helemaal core business is uitbesteden. Toch zullen we niet allemaal freelancer worden, want de kosten van het vertrouwen om met enkel freelancers te werken zijn tot op heden nog te hoog om bedrijven in zijn geheel af te schaffen.

Umair Haque interview from Bas van de Haterd on Vimeo.

Haque stelt dat de winst die een organisatie haalt door alleen naar de eigen winst maximalisatie te kijken altijd kleiner is dan de winst die men haalt als men kijkt naar de eigen winst en de omgeving. Waarde creëren voor je klanten is logisch, maar ook zorgen dat alles dat je verbruikt vervangen wordt: duurzaam ondernemen dus. Hij heeft hiervan een aantal mooie voorbeelden, waar hij de S&P500 in deze crisis afzet tegen een aantal organisaties die hier goed mee bezig zijn, zoals Nike, Apple en (gek genoeg) Wal Mart.

Greenwashing is in zijn optiek iets dat absoluut niet gaat werken. Greenwashing is het doen van maatschappelijk verantwoorde dingen zoals geld geven aan Greenpeace, terwijl je ondertussen nog steeds doorgaat met niet duurzaam ondernemen. Het kan een eerste stap zijn als het goed bedoeld is, maar als men hiermee denkt een maatschappelijk imago op te bouwen zal het niet werken in de optiek van Haque.

Haque geeft ook aan dat grote bedrijven het het lastigste hebben om om te schakelen. Kleine bedrijven hebben het voordeel en net als Don Tapscott ziet hij grote talenten eerder kiezen voor kleinere bedrijven. Anders dan Don Tapscott ziet hij grote bedrijven wel kleiner worden. Niet dat ze heel klein worden, maar de grootste ondernemingen hebben straks geen 100.000 werknemers meer. Dit komt omdat in een genetwerkte wereld de economische voordelen van alles in één organisatie hebben verdwijnen en de economische voordelen van kleinere organisaties nu de overhand krijgen.

Zie de verschillende sites voor de verslagen en presentaties.

Vint Symposium

Via Frankwatching

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: