Slimmer Samen Werken

29/06/2009

Ordina Innovatieradar onderzoek

Filed under: Uncategorized — Jan-Willem Beekmans @ 10:03

Via blog Johanna Slot.

Het innovatieklimaat in Nederland

  • Maar liefst 97% van de respondenten vindt dat innovatie essentieel is om de positie van ons land in de wereld veilig te stellen;
  • Maar liefst 65% van de respondenten uit het bedrijfsleven en 62% van de respondenten uit de publieke sector geeft aan dat Nederland de juiste mentaliteit en competentief heeft om te innoveren;
  • Maar liefst 79% van de respondenten uit de marktsector en 84% van de respondenten uit de publieke sector zegt dat een extra impuls in innovatie de positie van de organisatie zal verbeteren.

Dit lijkt me op zich goed nieuws! Innovatie wordt als belangrijk, nee, zelfs cruciaal gezien door Nederlandse organisaties. Des te verbazingwekkender was het voor mij om de volgende resultaten te lezen:

  • Slechts 49% van de respondenten uit de marktsector zegt dat de eigen organisatie voldoende in innovatie investeert. Voor de publieke sector is dit lager: in slechts 28% van de organisaties investeert men voldoende in innovatie.

Wat is hier aan de hand? Innovatie is belangrijk, maar er wordt te weinig mee gedaan? Ik geloof niet dat de economische recessie er (veel) mee te maken heeft. Nee, ik geloof dat organisaties teveel blijven hangen in oude gewoonten, principes, enz. en niet al te veel met innovatie van doen hebben.

Innovatieradar – de trends

Dit beeld wordt enigszins bevestigd door de resultaten van het tweede deel van het onderzoek: de trends. In het onderzoek hebben we gevraagd welke trends als strategisch belangrijk worden gezien door de Nederlandse organisaties. De onderstaande ‘radar’ laat zien hoe strategisch belangrijk de trends zijn: des te meer de trends naar binnen zijn geplot en de ‘trendbullets’ dus in de donkerdere ringen terechtkomen, des te belangrijker de trends zijn volgens de respondenten die hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Trend Radar

Wat blijkt? De trends die met name in de hoek ‘Huis op Orde’ zitten, scoren hoog op strategisch belang. Dit soort trends heeft te maken met het op orde stellen van de basics in de organisatie, en zijn, vind ik, niet zo heel erg innovatief… Het lijkt wat tegenstrijdig te zijn: enerzijds vinden we innovatie met zijn allen erg belangrijk, anderzijds investeren we te weinig in innovatie, en tegelijkertijd zetten we het geld dat we wel investeren in volgens trends die toch niet zo heel erg spannend zijn…

Hoe dit precies zit wordt uitgediept in het rapport van het onderzoek. Hierin gaan we in op de onderliggende verklaringen, het verschil tussen het strategisch belang en de investeringsbudgetten die aan de trends worden toegekend, de verschillen tussen branches… Voor meer informatie, of voor het volledige rapport is er een speciaal e-mailadres: innovatieradar@ordina.nl.

Het onderzoek loopt nog… Iedereen kan dus nog meedoen. Daarmee groeit het inzicht in het innovatieklimaat in Nederland nog meer! Vul de vragenlijst dus snel in!

presentatie Tony Bosma

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: