Slimmer Samen Werken

07/07/2009

Vodafone schort 4G nog een jaar op (2012)

Filed under: Uncategorized — Jan-Willem Beekmans @ 18:43

image Vodafone wacht tot 2012 voordat het 4G-technologie LTE in gebruik neemt. De implementatie wordt dus nog een jaar vooruit geschoven.

Research & Development-directeur Michael Walker van Vodafone zegt dat 4G nog op zich laat wachten. Hij stelt dat Europa nog even geduld moet hebben, en niet alleen voor 4G van zijn bedrijf. "Er zullen komend jaar geen Europese LTE-netwerken zijn, behalve dan een handjevol kleine netwerken om de mogelijkheden te demonstreren voor overheden."
Kip en ei

"De uitrol door Vodafone verschilt per regio, maar zal niet voor 2012 gebeuren." Dit liet hij weten op de Wireless 2.0-summit die vorige week plaatsvond in Groot-Brittannië (Bristol). Volgens de Vodafone-topman is de oorzaak voor deze behoedzaamheid een marktkwestie; 4G-applicaties en behoeften van consumenten moeten nog ontstaan. Dat kan echter ook weer wachten op de beschikbaarheid van 4G.

Het telecombedrijf schort LTE dus op tot 2012 en wil in de tussentijd meer geld slaan uit de huidige HSPA- en HSPA+-netwerken. Vodafone heeft tegen 2012 echter al wel ervaring opgedaan met 4G, via de Amerikaanse joint venture Verizon Wireless. Die houdt namelijk vast aan de plannen om LTE volgend jaar al uit te rollen in bepaalde delen van de Verenigde Staten.
Voorlopig niet

Begin dit jaar is al duidelijk geworden dat mobiele operators niet zitten te wachten op 4G-technologie. Zij willen eerst wat terugverdienen van de flinke investeringen die ze hebben gedaan in 3G. Dat betreft zowel de soms duur verkregen frequenties als de bouw van de 3G-infrastructuur zelf.

Vodafone-ceo Vittorio Colao zei in februari al zich eerst te richten op goede uitbating van HSPA. Volgens France Telecom-topman Didier Lombard is er voorlopig nog geen behoefte aan de grotere capaciteit van 4G. Hij meent ook dat huidige 3G-netwerken voldoende capaciteit en groeimogelijkheden bieden. T-Mobile manager Hamid Akhavan, van Deutsche Telekom, voorspelt voor de komende jaren dan ook geen grootschalige toepassing van LTE.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: