Slimmer Samen Werken

31/07/2009

Europa geeft groen licht voor meer mobiel internet

Filed under: Uncategorized — Jan-Willem Beekmans @ 13:33

image Nu de 27 telecomministers instemmen met nieuwe regels ontstaat een nieuwe, grotere markt voor mobiel internet. Europa effent tevens de weg voor de opvolger van UMTS.

Er zijn nog wat administratieve handelingen te verrichten voordat de hernieuwde richtlijn GSM Directive van kracht wordt. Dat zal nog in oktober van dit jaar zijn, belooft eurocommissaris Viviane Reding.

Gisteren ging de ministers van de 27 EU-lidstaten akkoord met een voorstel van Reding over verbreding van het gebruik van de GSM-frequentiebanden in Europa. Het Parlement gaf eerder al zijn goedkeuring, in de hoop innovatie en meer marktwerking te stimuleren.

Vanaf komend najaar mag de frequentieruimte van GSM, die rond de 900 Mhz, ook gebruikt worden voor mobiel breedband. UMTS is al compatibel gebleken in deze band. Als toekomstige technologie hier kunnen functioneren, mogen ze er ook op.

De lage frequentieband, versus de 1.800 Mhz die nu veelal voor UMTS wordt gebruikt, is voordelig omdat de signalen ver reiken. Er is daarom minder hardware nodig om een werkend netwerk op te bouwen. Bovendien dringen de signalen beter door ín gebouwen.

Reding spreekt over de bouw van één Europees datanetwerk. De concrete invulling daarvan zal moeten blijken. Meer frequentieruimte betekent in theorie meer aanbod, meer marktpartijen en dus lagere prijzen door concurrentie.

Momenteel heeft circa 15 procent van de Europeanen toegang tot internet via zijn mobiele telefoon. Grote telecomaanbieders als Orange, T-Mobile, Telefónica en Vodafone realiseren vooralsnog rond de 10 procent van hun omzet met de verkoop van mobiele databundels. De rest komt nog steeds uit de handel in belminuten en sms’jes.

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: