Slimmer Samen Werken

12/08/2009

Overgang naar thuiswerken is kwestie van tijd

Filed under: generatie Y,Het Nieuwe werken,HNW- Management — Jan-Willem Beekmans @ 11:27
Tags: ,

image ICT-beslisser heeft zelf behoefte aan eigen plek op kantoor

Hoewel ict-beslissers de voordelen van thuiswerken wel inzien, maakt een groot deel van deze managers daar geen gebruik van. Dat blijkt uit onderzoek van het Leefritme Kenniscentrum. Volgens de onderzoekers is het echter slechts een kwestie van tijd voordat de leidinggevende overstag gaat.

Uit het rapport blijkt dat ruim de helft van de ondervraagden denkt dat mobiel werken tijd kan besparen, maar gelooft slechts iets meer dan een derde dat thuiswerken daadwerkelijk voor meer productiviteit zorgt.

Volgens de onderzoekers komt dat vooral doordat de ict-beslissers zichzelf als referentiekader nemen. De manager die zelf op afstand productief werkt, zou verwachten dat dit voor het overige personeel óók mogelijk is.

Jonge kenniswerker

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat het tegenovergestelde óók waar is. ‘Wanneer de ict-beslisser zelf liever en beter op kantoor werkt, dan verwacht men dat werknemers zo veel mogelijk op bepaalde uren en dagen op kantoor zijn’, aldus de onderzoekers die ruim duizend ict-managers ondervroegen. De leidinggevenden die tot de sceptici behoren, betwijfelen bijvoorbeeld of een kantoor zonder vaste werkplekken kan worden ingericht, omdat zij zelf behoefte hebben aan een vaste plek om zich thuis te kunnen voelen op het werk.

Het Leefritme Kenniscentrum denkt dat het een kwestie van tijd is voordat alle ict-beslissers overtuigd zijn van het nut van thuis- en mobiel werken. Volgens senior projectleider Ann Steyaert is het vooral de jonge kenniswerker die niet meer aanvaardt dat zijn werkgever hem korthoudt. ‘Ze willen zelf bepalen wanneer zij bankzaken regelen, maar zijn ook flexibel als de baas of het werk vraagt om bijvoorbeeld in het weekend te werken’, zegt Steyaert.
Acceptatie

Volgens de organisatie laten de onderzoeksresultaten zien dat Nederland zich in de overgangsfase naar kenniswerkerseconomie bevindt. Directeur van het Leefritme Kenniscentrum Philip de Wulf: ‘Een ruime meerderheid van de ict-verantwoordelijken staat helaas nog niet open om mobiele hulpmiddelen in te zetten voor medewerkers. Ik vergelijk het met de opkomst van de pc in de jaren tachtig. Veel mensen zagen in dat er iets stond te gebeuren, maar de acceptatie liet op zich wachten totdat er grote stimuleringsinitiatieven kwamen.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: