Slimmer Samen Werken

23/09/2009

Waar komt “het nieuwe werken” vandaan?

Filed under: Het Nieuwe werken,HNW- Management — Jan-Willem Beekmans @ 13:47
Tags:

door Dik Bijl
image Ik heb ooit een blauwe maandag Nederlands gestudeerd. Het vak etymologie vond ik altijd een erg leuk onderwerp. In dit artikel doe ik daarom een etymologisch onderzoek naar Het Nieuwe Werken: waar komt de nu zo populaire term eigenlijk vandaan?

Ik kwam altijd op twee verschillende bronnen: de ene leverde de titel en de andere de betekenis. Maar pas ontdekte ik dat er een derde ‘kaper op de kust’ is.

Een whitepaper van Microsoft

Het Nieuwe Werken heeft zijn eerste oorsprong in de titel van een executive email van Bill Gates en een whitepaper van Microsoft uit mei 2005. In dezelfde maand nog verscheen een Nederlandse vertaling van die whitepaper met de titel: Digitale werkstijl: het nieuwe werken.

Deze whitepaper benadrukte twee aspecten. Enerzijds de wereldwijde trends zoals de globalisering, de 24uurs economie en de ‘information overload’ en anderzijds – uiteraard – hoe (Microsoft) technologie ons helpt om het roer in die turbulente omgeving recht te houden. Merk trouwens op dat het nieuwe werken hierin met kleine letters is geschreven. Voor Microsoft Nederland kwam die whitepaper precies op tijd. Daar hadden ze net besloten om naar een nieuw pand te gaan verhuizen en het geheel aan te grijpen om de eigen visie wat nadrukkelijker uit te dragen. En daarvoor was die whitepaper een mooi vehikel.

Tegelijkertijd was ik begonnen met het schrijven van het boek met de titel: Het nieuwe werken dat uiteindelijk begin 2007 verscheen. Merk opnieuw op: kleine letters. Ik heb me bij het schrijven van dat boek gericht op twee zaken die afweken van de Microsoft whitepaper;

1. Het beschrijven van de ontwikkeling van werk vanuit een historisch perspectief.
2. Anderzijds het nieuwe werken als multidisciplinaire, integrale aanpak.

Een model van Veldhoen

Met dat laatste punt kom ik op de tweede oorsprong van Het Nieuwe Werken en dat is Erik Veldhoens visie en model een nieuwe manier van werken. In die visie heeft hij de betekenis van het woord omgeving opgerekt naar drie soorten omgevingen:

* Fysiek (lees: kantoor)
* Virtueel (lees: ICT)
* Mentaal (lees: mens)

Die visie heeft hij verwoord in zijn boek The Art of Working uit 2005, maar werd al langer in de praktijk gehanteerd als het Veldhoen model bij hun klantprojecten. Ik heb de principes van dat model in mijn boek overgenomen en getracht de ICT en de mens component concreter uit te werken.

Daarnaast heb ik het aspect organisatie nadrukkelijk toegevoegd, omdat een nieuwe manier van werken ook een nieuwe manier van organiseren betekent. Een minder hiërarchische structuur met minder regels en procedures om maar eens wat te noemen. Enfin, ook Microsoft is bij zijn nieuwe werken traject gebruik gaan maken van de Veldhoen trits fysiek, virtueel en mentaal. Al heeft Microsoft het nu bij Het Nieuwe Werken (merk op: hoofdletters!) liever over technologie, inspiratie, organisatie en cultuur.
1+1=3

Wat er dus gebeurd is, is dat de eerste oorsprong (de naam) en de tweede oorsprong (de betekenis) op elkaar zijn gelegd en daarna verder geëvolueerd.  Het is los komen te staan van Microsoft, los van mijn boek en ook los van Veldhoen. Overigens heeft ook Veldhoen+Company de term het nieuwe werken (merk op: kleine letters) inmiddels omarmd en naast hun bestaande terminologieën gelegd. Maar Het Nieuwe Werken is een mooi publiek domein en een publieke merknaam geworden. Tenminste dat dacht ik lange tijd…

Kaper?

Een derde oorsprong is mij pas onlangs duidelijk geworden toen ik bij Microsoft wegging en als zelfstandig adviseur ‘Het Nieuwe Werken’ verder ben gegaan. Ik zocht naar een goede domeinnaam voor mijn bedrijf en stuitte daarbij op http://www.hetnieuwewerken.nl. Nu wist ik wel dat het domein al bezet was, want ik had het al eens in 2007 geprobeerd. Maar toen stond er niet wat er nu staat. De Desenco groep heeft niet alleen het domein, maar claimt ook het merkrecht: Het Nieuwe Werken (met hoofdletters) en beweert dat al sinds 1993 te voeren. Ze hebben volgens de website van 1993 tot en met 2004 tijdschriften met die titel uitgegeven (maar daar staat het dan weer vooral met kleine letters). Grappig, dus net een paar jaar voor de term echt gaat vliegen zijn zij ermee gestopt. De betekenis die zij er aan hechten heeft vooral betrekking op de huisvesting en de begeleiding in de vastgoedmarkt. Iets anders dus dan ‘wij’ er nu onder verstaan.

De vraag wordt interessant: wie is nu de echte eigenaar van Het Nieuwe Werken: term met hoofdletters plus betekenis?

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: