Slimmer Samen Werken

30/10/2009

Vanaf 2012 goedkoper mobiel breedband in Europa

Filed under: LTE - 4G - HSDPA - HSUPA,Mobile,UMTS — Jan-Willem Beekmans @ 09:34

image

De Europese Commissie wil dat er snel stappen worden gezet om tot een pan-Europees, goedkoop mobiel datanetwerk te komen. Het dagelijks bestuur van Europa publiceert een voorstel om versneld tot één groot Europees breedbandnet te komen. Europeanen zouden tegen een vast bedrag per maand onbeperkt toegang moeten kunnen krijgen.

Om dat te realiseren, zouden lidstaten frequentieruimte moeten vrijmaken in de 790-862 MHz-band. In dat spectrum wordt nu nog analoge televisie uitgezonden, maar dat verdwijnt in heel Europa per 2012. Bij meer beschikbaarheid van mobiel internet, zo luidt de gedachte, dalen de prijzen.

Eurocommissaris Viviane Reding presenteerde haar oorspronkelijke plan eind 2007. In de afgelopen twee jaar heeft ze met de lidstaten en telecompartijen gesproken over de realisatie. Met een mandaat van nog enkele weken presenteert ze de status van het plan. Ze legt het initiatief nu bij de overheden en marktpartijen.

Het mobiele breedbandinitiatief zou de Europese economie een impuls kunnen geven van tussen de 20 en 50 miljard euro.
Wanneer lidstaten het plan tot uitvoering brengen, moeten fabrikanten apparatuur gaan maken die met de frequenties overweg kunnen.

Redings plan voor de vrijvallende frequentieruimte voorziet behalve in mobiel internet ook in interactieve digitale HDTV. In vijf Europese lidstaten, waaronder Nederland. is het analoge tv-signaal reeds uitgeschakeld.

In Nederland vindt volgend jaar, los van dit Europese voorstel, een veiling van mobiele frequenties plaats. Eerder deze week presenteerde het Ministerie van Economische Zaken  de definitieve spelregels voor de veiling. Daaruit bleek dat er zeker drie nieuwe partijen op de telecommarkt zullen verschijnen. KPN, T-Mobile en Vodafone mogen namelijk maar in beperkte mate meebieden. Van de 190 MHz ruimte rond de 2,6 Ghz-band (Wimax, LTE) mogen deze drie slechts op 55 MHz bieden.

Deze Nederlandse veiling vindt plaats in de eerste drie maanden van 2010.

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: