Slimmer Samen Werken

30/10/2009

Windows 7 ontpopt als WiFi-hotspot

Filed under: Innovatie,Microsoft,Wireless - WAN — Jan-Willem Beekmans @ 15:01
Tags: ,

image In Windows 7 is een onafgemaakte voorziening ontdekt waarmee van een laptop een draadloos basisstation kan worden gemaakt. Daarmee kunnen andere apparaten met WiFi via de laptop een netwerkaansluiting delen. Het Amerikaanse vakblad Computerworld meldt dat de niet gedocumenteerde feature in Windows 7 is ontdekt door Nomadio, een bedrijf uit Philadelphia dat is gespecialiseerd in militaire netwerken. Volgens Alex Gizis, directeur van Nomadio, heeft de ondezoeksafdeling van Microsoft de voorziening jaren geleden ontwikkeld als manier om één draadloze netwerkkaart te ‘virtualiseren’ tot meerdere, apart te gebruiken WiFi-adapters.

Het Microsoft-project, onder de naam Virtual WiFi, is in 2006 stopgezet. De nodige stuurprogramma’s zijn nooit afgemaakt, maar uiteindelijk is de programmacode wel in de definitieve versie van Windows 7 terechtgekomen. Instelmogelijkheden of applicaties om de feature in te schakelen ontbreken echter.

Nomadio heeft de gratis applicatie Connectify ontwikkeld waarmee gebruikers toch toegang krijgen tot Virtual WiFi, dat voluit ‘Native 802.11 Virtual Wireless Fidelity object identifiers’ heet. Eind vorige week is de bètaversie van Connectify uitgebracht. Volgens Gizis verschilt de applicatie in diverse opzichten van de voorziening voor het opzetten van ‘ad hoc netwerken’ die in Windows zit. Ten eerste is de laptop zichtbaar als een normaal WiFi-access point. Bovendien kan de gebruiker gelijktijdig een WiFi-hotspot aanbieden en zelf via een ander draadloos netwerk communiceren.

Met Virtual WiFi wordt een laptop in feite een softwarematige draadloze router. Een mogelijke toepassing van Connectify is dat een laptopgebruiker in een café op de betaalde WiFi-hotspot is ingelogd en tegelijk met andere apparaten, zoals een iPhone, online kan zijn. Dankzij Virtual WiFi kan de laptop namelijk diverse andere apparaten van dezelfde internetverbinding gebruik laten maken, een verschijnsel dat ‘tethering’ wordt genoemd. De andere toestellen hoeven niet onder Windows 7 te draaien, ook Windows XP, Vista of Mac OS X zijn geschikt.

De bètaversie van Connectivity is gratis. Gizis verwacht echter dat Nomadio voor de definitieve versie met meer mogelijkheden, die over een week of zes wordt verwacht, geld gaat vragen. De basisversie blijft waarschijnlijk wel gratis.

Computerworld tekent hierbij aan dat Mac OS X standaard al een soortgelijke voorziening heeft die bekend staat als Internet Sharing.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: