Slimmer Samen Werken

04/11/2009

Death by Information overload

image Organisaties en individuen moeten met een actief communicatie beleid voorkomen dat ze ten onder gaan aan een te veel aan informatie en commmunicatie. Een overkill aan communicatie/informatie vormt een bedreiging voor organisaties en de mensen die er werken.

Zaken als e-mail en sociale netwerken vormen dagelijks een onwelkome afleiding. Zo blijkt uit een studie dat executives van Intel dagelijks zo`n 300 e-mails te verwerken krijgen en dat het medewerkers van Microsoft 24 minuten kost om weer terug te keren in de concentratie na een verstoring. Dat dit een negatieve impact heeft op de productiviteit, laat zich raden. Voor individuen is de pay-off eveneens ongunstig in de vorm van stress en concentratiestoornis. Organisatie en individuen kunnen zich op verschillende manieren hiertegen wapenen. Zo bestaat er gespecialiseerde e-mailmanagement software dat het volume aan boodschappen in de gaten houdt en beperkt en werken partijen als IBM en Microsoft aan andere, meer geavanceerde oplossingen. Hierbij speelt ook het beperken van de hoeveelheid interne mail een grote rol. Oplossingen hiervoor zijn te vinden in collaboration tools waardoor documenten niet meet actief gemaild worden maar juist op een portal geplaatst worden zodat iedereen in het team erbij kan.

Misschien belangrijker dan de technologische oplossingen zijn een andere mindset, een andere organisatiecultuur en een helder commmunicatie en samenwerkingsbeleid. Zo moeten individuen leren om te gaan met verstoringen en aan hand van het centrale beleid worden de hulpmiddelen geboden voor effectieve en efficiente communicatie.

Harvard Business Review

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: