Slimmer Samen Werken

05/11/2009

“one voice” initiatief voor LTE

Filed under: Innovatie,LTE - 4G - HSDPA - HSUPA,Mobile,Technologie Innovatie — Jan-Willem Beekmans @ 15:36

image De volgende generatie mobiele breedbandnetwerken heeft een nieuwe sprong genomen. Diverse fabrikanten van mobiele telefoons, mobiele operators en fabrikanten van telecomhardware hebben hiervoor het ‘One Voice’-initiatief geïntroduceerd. Hierin worden afspraken gemaakt over de manier waarop spraakgesprekken via het zogenoemde Long Term Evolution breedbandnetwerk (LTE) zullen worden geïmplementeerd.

Achter het One Voice-initiatief staan gerenommeerde namen als Ericsson, Nokia, Samsung, Sony-Ericsson, AT&T, TeliaSonera, Vodafone, Verizon Wireless en Orange. De ondernemingen hebben op directieniveau overlegd over de verdere invulling van de benodigde standaarden voor de uitrol en implementatie van spraakverkeer via LTE. Onderdeel van de afspraken is de manier waarop operators om zullen gaan met de wereldwijde roaming van gesprekken via het mobiele breedbandnetwerk.

Tot dusver heeft een aantal hardwareleveranciers, waaronder Ericsson, al ‘real life’-demonstraties gegeven van de mogelijkheden die LTE-netwerken bieden op het gebied van simultaan mobiel spraak- en dataverkeer. In theorie is een maximale bandbreedte van 100 Mbps mogelijk. Leverancier Nokia-Siemens Networks claimt al in staat te zijn LTE-hardware te produceren die aan de officiële standaard voldoet. In Nederland is onder andere operator KPN al bezig geweest om de mogelijkheden van LTE te onderzoeken.

Een precieze datum voor de uitrol van LTE-netwerken is nog niet bekend. Volgens Nokia-Siemens Networks zullen echter diverse operators wereldwijd al in 2010 klaar zijn om verdere proefprojecten op LTE-gebied te starten. Het bedrijf verwacht dat in 2011 de eerste LTE-telefoons op grotere schaal voor de consument beschikbaar komen.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: