Slimmer Samen Werken

09/11/2009

Google search gebruiken door zoekopdrachten in te spreken

Filed under: Google,Innovatie,Technologie Innovatie — Jan-Willem Beekmans @ 16:09
Tags:

image Nederlanders kunnen vanaf heden zoekopdrachten inspreken bij Google op hun mobiele telefoon. Het bedrijf investeert veel mankracht in het overbodig maken van het toetsenbord.

Wanneer Nederlanders in het nederlands op hun mobiele telefoon zoekopdrachten in kunnen spreken, is niet bekend. Maar dat het komt, staat vast als het aan Googles toponderzoeker Alfred Spector  ligt. “Amerikaans en Brits Engels zijn al mogelijk. Andere talen zijn onderweg”, aldus de Amerikaanse wetenschapper tegenover deze uitgave.

Gesproken taal is een veel natuurlijker interface tot Googles systemen dan het toetsenbord van een computer of mobiele telefoon. Daarom experimenteert het technologiebedrijf op grote schaal met taaltechnologie op zijn systeem van miljoenen servers.

“Taalonderzoek en de toepassing daarvan in computers ging in het verleden langzaam. Tegenwoordig zie je de stand van zaken van jaar op jaar beduidend vooruit gaan”. Anders dan gebruikelijk onder taalonderzoekers rekent Google niet uit wat gesproken woorden betekenen, maar leidt vertalingen af uit zoekopdrachten, webteksten en de context waarin ze verschijnen. “We werken vanuit een bottom up-benadering”.

In februari van dit jaar liet Googles Vic Gundotra tijdens het Mobile World Congress in Barcelona zien hoe spraakbesturing van zijn zoekmachine werkt op Android:

Spector: “In de toekomst worden ook het aspect ‘locatie’ toegevoegd aan zoekopdrachten. Immers, ‘search’ is een functie van locatie”. De reden dat Google spraakzoeken gestaag uitrolt heeft te maken met de kwaliteit van het systeem. “De kwaliteit moét goed zijn. Bij ingetikte zoekopdrachten kun je nog fouten maken. Bij spraak heb je die tolerantie niet”.

Google Translate, de (ver)taalmachine op het web, kan inmiddels 50 talen over en weer vertalen, oftewel: 2.500 taalcombinaties.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: