Slimmer Samen Werken

25/11/2009

Organisaties moeten meer ruimte geven om fouten te maken

Filed under: Collaboration — Jan-Willem Beekmans @ 22:21
Tags:

image Organisaties zouden medewerkers meer ruimte moeten geven om fouten te maken, want het cliché is waar dat mensen leren van hun fouten. Het Oogziekenhuis Rotterdam vertoont oogoperaties op beeldschermen in de wachtkamer. Daardoor kunnen artsen eventuele foutjes niet meer verdoezelen. Frans Hiddema, directeur van het Oogziekenhuis, verklaart dat artsen en verpleegkundigen worden gestimuleerd om hun fouten te melden. Ze zitten wekelijks om te tafel om de fouten te bespreken.

Begin jaren `90 stond het Oogziekenhuis slecht aangeschreven, maar nu prijkt het bovenaan de lijstjes met patiënttevredenheid. Cathy van Dyck, universitair docent `organization science` aan de VU, acht het funest als in een organisatie fouten hard worden afgestraft. Als mensen bang zijn om fouten te maken en melden, kunnen ze er geen lering uit trekken. Michael Frese, `s werelds beroemdste errormanagementgoeroe, adviseert organisaties om medewerkers te stimuleren om `aan te klooien`. Een taboecultuur rondom fouten remt de creativiteit en innovatiegerichtheid.

Psycholoog Arjan van Dam beargumenteert in zijn boek `De kunst van het falen` dat een prestatiegerichte oriëntatie op korte termijn succes heeft, maar op de lange termijn is een faal-leergerichte oriëntatie te prefereren.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: