Slimmer Samen Werken

01/12/2009

ICT technologietrends 2010

image Operator en IT-dienstverlener Verizon Business presenteert een aantal IT-technologietrends voor 2010.

De eerste trend die volgend jaar opgang zal doen is, aldus de dienstverlener, de opkomst van zakelijke sociale netwerken. In 2010 zullen sociale netwerken hun opmars maken op de werkvloer en de samenwerking binnen bedrijven naar een nieuw plan gaan tillen. Zakelijke versies van Facebook, Twitter en Wiki’s zullen evenzeer ingeburgerd zijn op de werkvloer als tegenwoordig e-mail. Bovendien zal deze trend een verandering gaan brengen in de manier waarop bedrijven te werk gaan.

Clouddiensten
De tweede trend die zal gaan doorbreken is cloudcomputing. Of dit nu publieke of private cloudomgevingen zijn, bedrijven krijgen hierdoor de mogelijkheid om op een nieuw en efficiënt IT-model over te stappen. Cloudcomputing stelt organisaties in staat om op elk gewenst moment automatiseringsbronnen, netwerk-, server- of opslagbronnen, bij te schakelen en toepassingen vanaf een centrale locatie aan te bieden aan eindgebruikers. Hierdoor kunnen organisaties flexibeler opereren, productiviteit verhogen en de kosten drukken.

Beveiliging
Een derde trend is 360 graden beveiliging. Volgens Verizon Business zal dit een vertrouwd concept gaan worden nu steeds meer bedrijven en overheidsinstellingen de cloudnetwerkranden en specifieke endpoints gaan beveiligen via het internet of een priveate network. Een 360-benadering van beveiliging zal wel meer gaan vereisen dan het beveiligen van toepassingen en bedrijfsnetwerken. Het wordt een continu proces waarbij een groot aantal kleine handelingen op nauwlettende wijze moet worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de bedrijfsgegevens niet aan risico’s worden blootgesteld.

Mobiliteit
De vierde trend is mobiliteit. Volgens Verizon Business staat de moderne werkplek, met applicaties als videoconferencing en telewerken, in het teken van samenwerking op basis van vaste en draadloze technologie. De trendwatchers vinden dat er tegen 2012 397,1 miljoen werknemers mobiele gebruikers zullen zijn. Ook zullen steeds meer bedrijven mobiele toepassingen gaan gebruiken binnen een gestructureerde en veilige omgeving om de productiviteit te bevorderen.

Extended enterprise
De vijfde trend voor 2010 is grenzeloos ondernemerschap. Het concept van de extended enterprise, de onderneming met al zijn vertakkingen, inclusief werknemers, klanten, leveranciers en partners zal steeds belangrijker worden. Deze trend heeft hiervoor wel een IT-infrastructuur nodig ervoor zorgt dat diensten en applicaties op naadloze, betrouwbare en veilige wijze beschikbaar worden gesteld aan iedereen, op elke locatie, op elk apparaat en op elk gewenst tijdstip.

Slimme netwerken
De zesde trend zijn slimme netwerken, netwerken die zijn uitgerust met classes of service (CoS)- en toepassingsbewuste functionaliteit, zullen in 2010 de basis leggen voor zakelijk groei. Bedrijven zullen, aldus de IT-dienstverlener, vaker gebruik gaan maken voor cloudgebaseerde technologie voor verschillende toepassingen zoals het automatiseren van de toevoerketen van de aanschaf tot de bestelling en het reduceren van het aantal papieren facturen dat daarbij gepaard gaat en online contactcenters die klanten in staat stellen om in realtime te tweeten met medewerkers van de klantendienst of technische ondersteuning. Bedrijven zullen slimme netwerken inzetten om hun concurrentiepositie te versterken.

Green IT
image Trend nummer zeven is groene IT. Bedrijven en consumenten zullen thuis en op het werk een zuinig gebruik van energie blijven nastreven. Geavanceerde ICT-technologie zal de basis leggen voor een groenere samenleving door bij te dragen aan slimmere energienetwerken, grids, ondersteuning bieden voor telewerken om het wegverkeer te reduceren, het aantal energieverslindende faciliteiten tot een minimum terug te dringen en lokale, provinciale en landelijke overheidsinstellingen te helpen om doelmatiger gebruik te maken van schaarse bronnen.

Telepresence
De achtste trend voor 2010 is het algemene gebruik van videocommunicatie. De intrede van videocommunicatie op de werkplek zal resulteren in een hoger rendement op de investering in samenwerking, de productiviteit verhogen en de bedrijfsprestatie verbeteren. Doordat steeds meer bedrijven gebruikmaken van IP-gebaseerde videovergaderingen met behulp van telepresencefunctionaliteit of via hun bureaublad zullen het besluitvormingsproces en de bedrijfsresultaten aanmerkelijk verbeteren.

Mobile2Mobile
De negende trend is de komst van meer draadloze toepassingen, vooral M2M. Bedrijven die draadloze technologie omarmen kunnen profiteren van steeds hogere snelheden. Met behulp van deze technologie kunnen zij innovatieve toepassingen ontwikkelen die hen nauwer in contact brengen met hun klanten, werknemers en partners. Machines zullen dankzij de draadloze technologie beter met elkaar kunnen communiceren en beslissingen kunnen maken. image

Laatste trend
De laatste trend voor 2010 is eigenlijk leren van de recessie en het jaar 2009. Naast het plannen van de bedrijfsgroei op korte termijn zullen bedrijven in 2010 beslissingen maken die van invloed zijn op hun toekomstige groei. Investeringen in IP-technologie, zoals unified communications, cloudcomputing en SaaS zullen de basis leggen voor een succesvolle bedrijfsvoering. In 2009 werden bedrijven gedwongen om meer met minder te doen. De lessen die ze daarbij hebben geleerd kunnen hen in 2010 aanzetten tot het makken van technologische beslissingen die hen in het komende decennium zullen helpen om harder en efficiënter te werken.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: