Slimmer Samen Werken

10/12/2009

Bijna alle banen vereisen ICT-kennis in 2015

Filed under: Events,Innovatie,Management,Trends — Jan-Willem Beekmans @ 07:57
Tags:

image Werknemers moeten steeds vaker over ict-kennis beschikken. Binnen vijf jaar zijn in 90 procent van de banen in Europa ict-vaardigheden vereist. Dit blijkt uit onderzoek van analistenbureau IDC. Ict-onderwijs wordt daarmee steeds belangrijker. Ook voor ict’ers wordt certificering binnen vijf jaar cruciaal om verder te kunnen groeien. Nederland verschilt hierin niet van andere Europese landen. Het percentage banen waarin geen ict-vaardigheden nodig zijn, blijft binnen alle sectoren van het bedrijfsleven afnemen, terwijl de vraag naar meer gespecialiseerde kennis met betrekking tot bijvoorbeeld het gebruik specifieke apparatuur toeneemt.

Uit de uitkomsten van het IDC-onderzoek blijkt verder dat ondervraagden verwachten dat  ict-vaardigheden de kans op een baan enorm vergroten. Bijna 60 procent van de respondenten vindt echter dat educatieve instellingen studenten beter zouden moeten voorbereiden op de van hen gevraagde ict-vaardigheden.

Marianne Kolding, Associate Vice President European Software en Services bij IDC, vindt het meest opvallende aan het onderzoek dat voor alle landen dezelfde uitkomsten gelden. ‘Voor Nederland is het beeld vergelijkbaar met alle andere West-Europese landen. Alleen in Oost-Europa zijn iets minder ict-vaardigheden vereist. Ik denk dat dit laat zien dat Europa in de afgelopen vijf jaar een duidelijke gezamenlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het gebruik van handhelds heeft bijvoorbeeld in heel West-Europa een grote vlucht genomen.’

Economische situatie
In Nederland zijn 105 CFO’s, ceo’s en HR-managers ondervraagd waarvan 30 procent uit de publieke sector en 27 procent uit de dienstensector. Ook zijn werkgevers uit de transport-, financiële en handelssector ondervraagd. Microsoft gaf IDC opdracht om de impact van de veranderende economische situatie op benodigde ict-vaardigheden voor ict’ers  te meten. Ook was het onderzoek bedoeld om de veranderende ict-kennis te meten voor niet-ict’ers.

Het onderzoek is door IDC in opdracht van Microsoft uitgevoerd in september en oktober onder 1370 werkgevers in dertien Europese landen, te weten België, Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Zweden, Groot-Brittannië en Nederland.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: