Slimmer Samen Werken

14/12/2009

Stockholm eerste stad met LTE/4G netwerk

Filed under: Ericsson,LTE - 4G - HSDPA - HSUPA,Wireless - WAN — Jan-Willem Beekmans @ 16:25
Tags: ,

image De Zweedse hoofdstad Stockholm is sinds maandag ’s werelds eerste stad met commerciële mobiele verbindingen die tien keer sneller zijn dan de oude. Ericsson en telecomaanbieder TeliaSonera namen het vierde generatie (4G) mobiele netwerk in gebruik.

4G-technologie is de opvolger van het 3G-netwerk voor mobiele telefonie (UMTS) dat ook in Nederland in gebruik is. Tijdens een proef in Stockholm behaalde het 4G/LTE-netwerk een downloadsnelheid van 150 Mbit per seconde, maar een woordvoerder van TeliaSonera zei in november dat dit in de praktijk meestal 100 Mbit per seconde is. Dat maakt snellere dataoverdracht en high definition-televisie (hd-tv) op mobiele apparaten mogelijk. Het oude 3G-netwerk werkt – ook in Nederland – meestal niet sneller dan 7 tot 15 Mbit/sec.

Het centrum van Stockholm en wijken met veel kantoren worden als eerste van het 4G-netwerk voorzien. Ook in de Noorse hoofdstad Oslo wordt het 4G-netwerk nog deze maand in gebruik genomen. Het Koreaanse elektronicaconcern Samsung levert in beide steden de eerste draadloze modems, een penvormig kastje (dongle) met antenne dat via de usb-poort gemakkelijk op een computer is aan te sluiten.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: