Slimmer Samen Werken

15/12/2009

Ixquick zoekmachine op weg naar 100% anonimiteit

Filed under: Search,Security — Jan-Willem Beekmans @ 11:05
Tags: ,

image De Nederlandse zoekmachine Ixquick is onderweg om zijn gebruikers 100 procent anoniem gebruik te garanderen. Vanaf volgende maand weten Yahoo, Bing en Wikipedia niet eens welke bezoeker metazoeker Ixquick hen leverde.

Ixquick staat op het punt zijn metazoekmachine weer een stapje uit te breiden voor mensen die hun online privacy hoog hebben zitten. Volgende maand neemt het een proxy server (Wikipedia) in gebruik die de zoekresultaten vóór de gebruiker ophaalty. De zoekende surfer bezoekt daardoor de externe zoekmachines niet meer zelf. De gebruikersdata op de proxy server worden niet opgeslagen.

De Nederlandse internationaal georiënteerde zoekmachine voedt zijn zoekresultaten met die van alle grote webzoekers, behalve Google. De proxy server is een volgende uitbreiding om de anonimiteit van gebruikers te garanderen. Sinds januari 2009 bewaart het al geen IP-adres van zijn bezoekers meer.

In juli 2008 ontving het al eens van de eerste ondernemingen in Europa een privacystempel van de EU-overheid. Het certificaat vertelt dat de zoekmachine juridisch en technisch is getoetst en dat de claims over privacy kloppen.

Googles baas Eric Schmidt was onlangs klip en klaar over zijn zoekdienst: “Als je niet wil dat iemand weet wat je doet, dan moet je het misschien maar helemaal niet doen. De realiteit is namelijk dat zoekmachines informatie over zoekopdrachten bewaren, al was het maar omdat dat moet van overheidsweg”.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: