Slimmer Samen Werken

08/01/2010

Cisco brengt HD-videoconferencing naar consument

Filed under: Cisco,Het Nieuwe werken,Telepresence,Video — Jan-Willem Beekmans @ 10:35
Tags:

image De TelePresence 1000 is Cisco’s instapmodel voor zakelijke videoconferencing Cisco hoopt de consument te interesseren voor videoconferencing van hoge kwaliteit. De fabrikant van netwerkapparatuur brengt daarvoor een vereenvoudige, goedkopere versie van zijn professionele systeem TelePresence op de markt.

Het langverwachte videoconferencingproduct van Cisco komt nog dit jaar in de Verenigde Staten op de markt. Praktijkproeven beginnen in het voorjaar. Cisco heeft een pact met internetprovider Verizon Communications gesloten om het systeem in woningen te installeren. Later dit jaar wil Cisco ook in Frankrijk praktijktests uitvoeren in samenwerking met France Télécom.

Het systeem maakt gebruik van bestaande breedbandaansluitingen en van HD-televisietoestellen. Cisco verwijst naar onderzoek van IDC waaruit blijkt dat circa 32 miljoen Amerikaanse woonhuizen beschikken over een internetaansluiting met voldoende bandbreedte om videoconferencing van hoge kwaliteit te ondersteunen. Omdat hoge bandbreedte cruciaal is voor de ‘gebruikersbeleving’ was het volgens Cisco essentieel om een samenwerking aan te gaan met een internet service provider. Verizon Communications is de eerste partner in de VS, maar volgens Cisco is er ruimte voor meer.

Cisco-topman John Chambers gaf bij de aankondiging woensdag aan de vooravond van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas geen bijzonderheden over de exacte introductiedatum en prijs van het product. Hij wilde alleen kwijt dat het systeem “dit jaar goedkoop genoeg zal zijn”. De prijzen van de professionele versies van TelePresence kunnen oplopen van tienduizenden tot honderdduizenden euro’s. Cisco stelt al een jaar of drie goedkopere consumentenversies in het vooruitzicht. In 2007 meldde het bedrijf dat een consumentenversie in 2009 of 2010 te koop zou zijn voor ongeveer 1000 dollar.

Het Home TelePresence-systeem dat Chambers demonstreerde, bestaat uit een set-topbox (opzetkastje), afstandsbediening, en HD-videocamera. De camera kan bovenop een bestaand tv-toestel worden gemonteerd. Naast gewone videogesprekken, zoals consumenten nu vaak met een simpele webcam voeren, ziet Cisco onder andere toepassingen in de gezondheidszorg. Het TelePresence-systeem kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan apparatuur voor het meten van de bloedsuikerspiegel om diabetespatiënten op afstand in de gaten te houden. Een arts kan de meetwaarden dan met de patiënt bespreken tijdens een videoconsult

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: