Slimmer Samen Werken

18/01/2010

Providers verruimen netwerk capaciteit herhaaldelijk

Filed under: LTE - 4G - HSDPA - HSUPA,Trends,UMTS — Jan-Willem Beekmans @ 20:15
Tags:

image Telecomoperators moeten de capaciteit van netwerken steeds verruimen, want door de opmars van smartphones neemt het datagebruik explosief toe. T-Mobile introduceerde in 2008 de iPhone van Apple op de Nederlandse markt. Het dataverkeer op het netwerk van T-Mobile verachtvoudigde dat jaar. In 2009 nam het datagebruik nogmaals toe met een factor drie.

Bezitters van smartphones willen met hun toestel webpagina`s en filmpjes bekijken en grote bestanden versturen. Het streamen van een filmpje van één minuut, genereert evenveel data als 26 minuten bellen of 24.000 sms`jes sturen. Over vier jaar zal het mobiele dataverbruik waarschijnlijk 12 tot 20 keer groter zijn dan nu. De netwerken van AT&T in de VS en O2 in Groot-Brittannië waren vorig jaar regelmatig overbelast. Beide operators zijn de exclusieve aanbieders van de iPhone. Van de telefoons waarmee in Nederland het web bezocht wordt, is 60% een iPhone.

De huidige netwerken steunen op de techniek 3G. Om de hausse aan mobiele data op te vangen, wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van de opvolger 4G, die gebruik maakt van de netwerktechniek LTE. In het voorjaar van 2010 veilt de overheid nieuwe frequenties voor mobiel breedband.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: