Slimmer Samen Werken

01/02/2010

Apple staat VoIP over 3G nu wel toe

Filed under: Apple,IP-Telefonie — Jan-Willem Beekmans @ 11:07
Tags: ,

image Zonder er ruchtbaarheid aan te geven laat Apple VoIP-telefonie over 3G-netwerken opeens toe. Eerder was internetbellen op de iPhone verboden.Vlak na de presentatie van de iPad meldde de maker van de VoIP-app iCall dat Apple de software heeft aangepast om VoIP over 3G mogelijk te maken. De app van iCall maakt per direct bellen mogelijk buiten gebieden met wifi-dekking. De iPad komt weliswaar ook in een uitvoering met 3G (en ook 2G gsm), maar dat betreft alleen een dataverbinding.

Nu meldt ook appmaker Fring dat Apple’s ontwikkelsoftware is aangepast voor 3G-bellen. Fring biedt een metaclient voor instant messaging, daarmee zijn accounts op im- en VoIP-diensten van derden in 1 app te gebruiken. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat Skype en Nimbuzz hun iPhone-apps updaten.

Apple zwijgt
Apple zelf zwijgt over de aanpassing van de sdk. Een pr-medewerker van Apple in Nederland is niet op de hoogte van de wijziging. Het lukt om met Fring over 3G te bellen. Wel zit er een vertraging van circa een halve seconde in het testgesprek. Dit hindert de communicatie wel enigszins.

Politieke discussie
Op andere smartphoneplatformen (Windows Mobile, Symbian) was VoIP over 3G al veel langer mogelijk. Tot voor kort weigerde Apple deze functionaliteit toe te staan op de iPhone. Die weigering leidde zelfs tot een politieke discussie in Den Haag. T-Mobile Nederland heeft altijd benadrukt dat het VoIP-diensten op haar mobiele netwerk gewoon toestaat. Het was de keuze van Apple om internetbellen aan banden te leggen

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: