Slimmer Samen Werken

08/02/2010

BlackBerry is niet immuun voor spyware

Filed under: RIM - BlackBerry,Security — Jan-Willem Beekmans @ 14:25
Tags:

image Bij bedreigingen van spyware op mobiele systemen wordt de iPhone vaak als eerste genoemd. Bezitters van een BlackBerry hadden altijd het idee dat hen zoiets niet zou overkomen. Een spywaredeskdige in de VS heeft nu het tegendeel bewezen, meldt CNet.

De deskundige in kwestie is Tyler Shields, een senior researcher bij Veracode Research Lab. Hij schreef een programma waarmee derden eenvoudig toegang kunnen krijgen tot de inhoud van iemands BlackBerry. De informatie kan worden uitgelezen door een SMS te sturen naar de BlackBerry, waarna de spyware de gevraagde informatie terugzendt.

Ook is het mogelijk om het spywareprogramma zodanig te instrueren dat elk binnenkomend bericht direct wordt doorgestuurd naar derden. Shields: "De techniek werkt alleen als je erin slaagt een BlackBerry te infecteren met de spyware. Dat is in de praktijk niet zo heel erg moeilijk, je kunt het verstoppen in een app die er op het eerste gezicht onschuldig uitziet. Of je kunt een bericht sturen om de gebruiker van de BlackBerry naar een bepaalde website te lokken, waar dan de spyware wordt geïnstalleerd."

Het spywareprogramma is TXSBBSpy gedoopt en Shields is van plan de broncode van het programma vrij te geven. Niet om mensen in staat te stellen zelf spyware te maken, maar om aan te tonen hoe eenvoudig het is om gegevens uit een Blackberry los te peuteren. "Een gebruiker kan veel doen om spionage op zijn smartphone te voorkomen. Zo is het mogelijk om de toegang die een app tot het geheugen heeft, te beperken. Gevoelige data blijven zo buiten schot. Probleem is alleen dat veel gebruikers daar niet van op de hoogte zijn, en blijven werken met een BlackBerry die als het ware wijd open staat", aldus Shields.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: