Slimmer Samen Werken

08/02/2010

Google heeft 100Gbps standaard nodig

Filed under: Google,Innovatie,internet — Jan-Willem Beekmans @ 14:40

image Internetverkeer bedrijven als Facebook en Google klagen op een bijeenkomst van de Ethernet Alliance dat zij behoefte hebben aan 100 Gbps-netwerkapparatuur, maar dat de standaard daarvoor nog niet af is. Bij de terabit-per-seconde-producten die zij in 2013 verwachten nodig hebben, loopt de industrie wellicht tegen de grenzen van de natuurkundige wetten aan.

Web 2.0-dienstverleners als Google en Facebook genereren op dit moment een hoeveelheid dataverkeer dat op drukke momenten makkelijk hun huidige 10Gbps-verbindingen in haar rekencentra verzadigt.

Tijdens de bijeenkomst gaven technici uit de netwerkindustrie aan in 2011 chips te kunnen leveren met een capaciteit van 25 Gbps. Die kunnen de basis vormen van netwerkapparatuur van 100 tot 400 Gbps. Maar zij tasten nog in het duister over de aanpak die de daaropvolgende stap mogelijk moet maken. Google heeft terabit per seconde apparatuur nodig in 2013, zei een woordvoerder van Google op deze conferentie waar onder meer EE Times verslag van deed.

We raken aan de grenzen van wat mogelijk is met het schakelen in halfgeleiders, volgens een Intel-woordvoerder. Een van de gevolgen is dat de ontwikkelingskosten sterk omhoog gaan. Tot nog toe werden steeds meer transistors op een oppervlak gezet. De extra kosten van de productie daarvan daalden steeds. Daardoor was het steeds mogelijk elke 2 jaar de capaciteit van netwerkapparatuur te vertienvoudigden bij gelijkblijvende kosten. Maar dat gaat niet meer op voor Tbps-apparatuur.

Meer 10 Gbps-chips naast elkaar plaatsen om zo tot poorten te komen die hogere snelheden aankunnen, is mogelijk, zoals blijkt uit de eerste generatie 100 Gbps-apparatuur. Het probleem is dat voor een tweeweg-verbinding dan twintig 10 Gbps-eenheden naast elkaar moeten functioneren en de kans op overspraak (crosstalk) groot is. Toch denken de technici wel over combinaties van zestien 25 Gbps-eenheden om zo netwerkapparatuur met 400 Gbps-poorten te kunnen produceren.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: