Slimmer Samen Werken

19/03/2010

Hoge Raad besluit in voordeel van privégebruik zakelijke mobiel

Filed under: Financieel,Mobile — Jan-Willem Beekmans @ 13:09
Tags:

image Werkgevers die hun personeel een mobiele telefoon verstrekken, hoeven daarvoor veel minder belasting te betalen dan de fiscus hun eerder in rekening heeft gebracht. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een zaak die jaren heeft voortgesleept.

Het gaat om navorderingen, die de Belastingdienst heeft opgelegd voor het privégebruik van zakelijke mobiele telefoons in de jaren tot 2007. Tot die tijd gold de regel dat 90% van het gebruik van de mobiele telefoon zakelijk moest zijn. Er mocht dus slechts voor maximaal 10% aan privégesprekken worden gevoerd met de mobiele telefoon van de zaak.

Voor werkgevers was dat nauwelijks te bewijzen. De fiscus rekende vervolgens de mobiele telefoon tot het loon en bracht daarvoor euro 22,69 per maand in rekening. Dat leidde, inclusief brutering, tot forse naheffingen. Een onderneming met bijvoorbeeld 1000 werknemers met een mobiele telefoon van de zaak, moest per jaar euro 370.000 extra loonbelasting afdragen.

Procedure
In een procedure aangespannen door Ernst & Young heeft de Hoge Raad nu beslist dat het bedrag van euro 22,69 per maand dat de fiscus in rekening bracht, veel te hoog is. Ten onrechte heeft de fiscus ook de abonnementskosten hierbij in rekening gebracht, aldus de Hoge Raad. Volgens fiscalist Jan Bertram Rietveld van Ernst & Young bestaat ongeveer twee derde van dit bedrag uit abonnementskosten. De naheffingen van de Belastingdienst moeten dus met twee derde worden verlaagd.

Bedrijven die voorheen bezwaar hebben gemaakt tegen de naheffing, kunnen dus rekenen op een teruggave. Om hoeveel geld het in totaal gaat dat de fiscus niet kan innen, is niet duidelijk.De Hoge Raad heeft de zaak terugverwezen naar het gerechtshof in Arnhem. Dat moet nog exact vaststellen wat de fiscus in rekening mag brengen voor deze ‘oude gevallen’. Vanaf 2007 geldt een veel eenvoudigere regeling voor bedrijven. Die hoeven slechts aan te tonen dat minstens 10% van het gebruik van de mobiele telefoon een zakelijke reden heeft.

Vereenvoudiging regeling werkkosten
Vorig jaar heeft de toenmalige staatssecretaris van Financiën, Jan Kees de Jager, een wetsvoorstel gelanceerd om de regeling voor werkkosten en verstrekkingen door de werkgever te vereenvoudigen. In die nieuwe opzet krijgen werkgevers een belastingvrij forfait, waarbinnen zij zelf kunnen kiezen welke extra’s zij hun werknemers willen geven. Dat forfait bedraagt 1,4% van de loonsom van het betrokken bedrijf.

Vanwege forse kritiek op de uitvoerbaarheid van het nieuwe voorstel heeft De Jager besloten om werkgevers gedurende drie jaar de keuze te geven tussen de oude en de nieuwe regeling. In 2013 worden de ervaringen geëvalueerd.

Bedrijven die bezwaar hebben gemaakt tegen naheffing, kunnen rekenen op een teruggave

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: