Slimmer Samen Werken

23/03/2010

Eigen bedrijfs-gsm-net krijgt gestalte

Filed under: GSM — Martain Spierings @ 15:15

22 maart 2010 door: Thijs Doorenbosch – Automatisering GidsRA%20private%20GSM02

VastMobiel presenteert zich morgen als nieuwe bouwer van bedrijfs-gsm-netten als alternatief voor in-huis draadloze telefonie als DECT. VastMobiel is echter  niet de enige. Het creëren van een eigen laagvermogen bedrijfs-gsm-net is mogelijk sinds januari 2009. Het Agentschap Telecom gaf toen een klein frequentiegebied vrij voor deze toepassing. Bedrijven kunnen daarmee hun eigen gsm-net bouwen. Dat kan een alternatief zijn voor de huidige draadloze telefonietoepassing zoals DECT.

Veel werknemers die een mobiele telefoon van hun werkgever krijgen, nemen vaak niet de moeite een vaste of draadloze telefoon te pakken wanneer zij op kantoor zijn. Dat zorgt voor extra kosten; VastMobiel schat 20-30 procent.

Met een privaat gsm-netwerk kunnen bedrijven deze gesprekken toch via de bedrijfscentrale leiden. De mobiele toestellen van werknemers schakelen automatisch over naar dit netwerk wanneer dit binnen bereik is. Een bedrijfs-gsm-net reikt tot circa 500 meter buiten het bedrijfspand. Volgens 12Connect, ook een aanbieder van dit type netwerk, maken inmiddels diverse organisaties er gebruik van, waaronder hotels, grote productiefaciliteiten, defensie en de luchtvaart.

Een Private Mobile Network, zoals zo’n netwerk officieel heet, maakt gebruik van de oude bufferband. Die was ooit ingesteld toen GSM en DECT, twee technologieën die gebruikmaken van frequentiebanden rond de 2000 MHz, elkaar stoorden. Inmiddels zijn de technologiën verbeterd, waardoor de buffer niet meer nodig is. Voor het gebruik van een bedrijfs-gsm-net is geen licentie nodig, maar wel een registratie bij het Telecom Agentschap. Naast VastMobiel en 12Connect worden bedrijfs-gsm-netten ook aangeboden door onder meer connection for all, Tesla Nederland en Zedatel.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: