Slimmer Samen Werken

02/04/2010

Belgisch Telenet klokt 45 MBPS bij LTE-test

Filed under: LTE - 4G - HSDPA - HSUPA,Mobile — Martain Spierings @ 15:41

Download 356 MB in minder dan een minuut op je mobieltje

stopwatch tijd klok wachten race wedstrijd geduldVoor het eerst is in de Benelux getest met lte, de nieuwste generatie mobiel internet. De primeur komt toe aan de Belgische telecomaanbieder Telenet, die begin april experimenteerde met een testopstelling. Daarbij werden downloadsnelheden van 45 megabit per seconde (mbps) bereikt, vertelt woordvoerster Evelyne Nieuwland. Dat is ruim genoeg voor zware mobiele toepassingen als videoconferencing en games.

Bij de test is een laptop met een dongel gebruikt, aldus de voorlichtster. ‘Op dit moment zijn er nog geen mobiele telefoontoestellen voor lte’, legt ze uit. Een lte-verbinding is tot twintig keer sneller dan de mobiel internet via de bestaande 3g-verbinding, aldus haar collega Stephan Desmit op een weblog over de test. Hij is senior vice president mobile products en applications bij Telenet en betrokken bij het experiment. Ook netwerkleverancier Alcatel-Lucent en infrastructuurbedrijf VolkerWessels Telecom namen er aan deel.

Maximaal 70 mbps upload

Uit een speedtest blijkt dat Telenet met lte kan downloaden met een snelheid van ongeveer 45 mbps en uploaden met ruim 6 mbps. Theoretisch is het volgens Nieuwland zelfs mogelijk om met maximaal 70 mbps te downloaden en met 20 mbps te uploaden. Voor bestaande 3g-verbindingen is dat maximaal 5 mbps download en 1 mbps upload. Ook testte het telecombedrijf het downloaden van grote bestanden. De blog toont dat een enorm .txt-bestand van zo’n 356MB in minder dan een minuut via lte kan worden binnengehaald. Desmit: ‘Met de infrastructuur die we nu aan het testen zijn, kunnen we niet één of twee, maar zelfs zeven simultane videostreams van goede kwaliteit binnenhalen. Dat maakt toepassingen zoals videoconferencing mogelijk.’

Doorontwikkeling

Lte (Long-term evolution) is een doorontwikkeling vanuit de gsm-standaard. Het wordt vaak de vierde generatie (4g) mobiele telefonie genoemd, na gsm (2g), gprs (2,5g), umts (3g) en hspa (3,5g). Met de technologie wordt inmiddels op kleine schaal geëxperimenteerd voor snel internet op mobiele apparaten, zoals smartphones en laptops. Met lte zijn op termijn snelheden van 100 megabits per seconde mogelijk. Dat is twee tot vijf maal sneller dan de adsl-verbinding waarmee een gemiddeld Nederlands huishouden nu internet.

Read more: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/telecom/3309495/1276977/belgisch-telenet-klokt-45-mbps-bij-ltetest.html?utm_campaign=rss&utm_source=rss&utm_medium=rss#ixzz0jxCFyTnI

02-04-2010 16:02 | Door Diederik Toet

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: