Slimmer Samen Werken

09/04/2010

iPhone gaat multitasken

Filed under: Apple — Jan-Willem Beekmans @ 13:58
Tags:

image Apple heeft een speciale uitvoering van het in de zomer van 2010 uit te brengen nieuwe versie van OS 4.0, het besturingssysteem van de iPhone, voltooid. Ontwikkelaars van applicaties voor de smartphone kunnen er alvast mee aan de slag om hun bestaande en nieuwe programma’s ‘OS 4.0-proof’ te maken. Belangrijkste verbetering: iPhone-bezitters kunnen straks in beperkte mate genieten van multitasking.

De mogelijkheid om meerdere programma’s tegelijkertijd laten draaien, is een lang gekoesterde wens van veel iPhone-bezitters. Met versie 4.0 van het Apple-besturingssysteem wordt gedeeltelijk aan die wens voldaan. In totaal kunnen zes applicaties op de achtergrond werken terwijl de gebruiker een andere taak uitvoert. Het gaat onder andere om het afspelen van audiobestanden, GPRS-plaatsbepaling, bellen met het internetprotocol (VoIP), het doorgeven van diverse applicatie-alarmeringen (zoals pushmail) zonder dat de desbetreffende software daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Volgens Apple moet het nieuwste besturingssysteem ook meer appelleren aan de behoeften van zakelijke gebruikers. Het bedrijf heeft hiervoor onder andere de functionaliteit van de ingebakken mail-applicatie verruimd, waardoor het mogelijk wordt om meerdere mail-accounts (waaronder Microsoft Exchange) in één inbox te verenigen. Verder telt OS 4.0 encryptiemogelijkheden voor inde telefoon opgeslagen informatie en VPN-ondersteuning. Speciaal voor IT-afdelingen heeft Apple de mogelijkheid ingebakken om vanaf één centraal punt applicaties naar verschillende bedrijfs-iPhones te sturen. De fabrikant vergeet echter niet de grote schare particuliere gebruikers. Voor hen wordt er een online netwerk voor gamers opgezet en komen iBooks beschikbaar (plus de iBookstore-winkel).

Het lijkt er tevens op dat Apple mobiele advertenties definitief omarmt. OS versie 4.0 krijgt iAd ingebouwd. Hiermee kunnen advertenties in applicaties worden ingebouwd, waardoor ontwikkelaars een tweede mogelijkheid krijgen – naast het betaald aanbieden van hun producten – om aan hun programma’s te verdienen. Saillant detail is dat Apple zowel de verkoop als de hosting van de mobiele advertenties in eigen beheer gaat houden. De softwareontwikkelaar die reclame-uitingen in zijn applicatie integreert, ontvangt vervolgens van Apple 60 procent van de advertentieomzet

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: