Slimmer Samen Werken

14/04/2010

The Web of Thing en HNW

Filed under: Het Nieuwe werken,Innovatie — Jan-Willem Beekmans @ 16:36
Tags:

Via HNW Blog -Door Bas van de Haterd

De volgende miljard nieuwe gebruikers van het internet zijn geen mensen. Nee, ik heb het niet over de digitale rechten van Dolfijnen (hoewel ik hier afgelopen week ook op gewezen werd), ik heb het over het web van ‘dingen’. The web of things is de afgelopen weken, in mijn omgeving, ineens heel erg veel langs gekomen. Er zijn miljoenen, zo niet miljarden, apparaten aangesloten op het web. Deze ‘dingen’ kunnen het web voorzien van veel informatie en interactie verzorgen tussen mens en machine. Eerst even een korte video wat ‘the web of things’ nu eigenlijk inhoudt:

Mogelijkheden van the web of things
Met al die machines die voortaan ook aan het internet hangen zijn natuurlijk heel veel dingen straks mogelijk. Enorme hoeveelheden data komen beschikbaar, van de snelheden van auto’s op bepaalde wegen tot zelfbestellende koelkasten. De implicaties zijn enorm, waarom zouden we de kosten van het invoeren van rekeningrijden niet kunnen betalen uit de boetes van te hard rijden die we uit TomTom’s informatiestroom kunnen filteren?

Misschien realistischer is dat een TomTom de route automatisch aanpast aan de snelste route die mogelijk is vanuit de snelheid die hij meet op de verschillende wegen. Dus niet meer een snelweg standaard op 120 per uur zetten, maar afmeten aan de snelheden die auto’s op de weg rijden.

Web of things en HNW
Echter zijn er ook de nodige mogelijkheden van het ‘web of things’ voor het nieuwe werken. Een groot probleem is, zoals Henny van Egmond het stelt, dat het heel makkelijk is iemand om 21:00 zijn mail te laten checken, maar om 10:00 op de tennisbaan te laten staan is een probleem. Misschien als we de menselijke factor weghalen uit bepaalde processen dat dit ineens wel makkelijker wordt.

Kan een wekker zich bijvoorbeeld instellen op basis van je agenda? Zouden mensen daardoor vrijer voelen om later op te staan als dat kan?

Contacten leggen
Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld de GPS in je telefoon. Stel je voor dat je ingeeft dat je met persoon X nog een keer kennis wilt maken of koffie wilt drinken. Je telefoon zou je een signaal kunnen geven als je in de buurt van persoon X bent (en omgekeerd). Spontane ontmoetingen zouden veel makkelijker plaats kunnen vinden omdat de technologie ons wel weet te vinden, terwijl we als mens soms 100 meter langs elkaar op lopen zonder elkaar te zien.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: