Slimmer Samen Werken

10/05/2010

Nederland is koploper met e-health

image Nederland is een van de pionieren op het gebied van e-health, oftewel zorg op afstand via elektronische middelen. Verpleegkundige Petra Tamis spreekt bijvoorbeeld vanuit een wijkpost in Den Helder met cliënten van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze converseert met een schizofrene patiënt via een webcam. Aangezien de vrouw duidelijk in paniek is wordt afgesproken dat er een casemanager bij haar thuis komt. Daarna verschijnt patiënt Ronald Blijker op het scherm, die onder toezicht van Tamis zijn medicijnen slikt.

Via e-health hoeven zorgverleners niet constant te reizen naar patiënten. In plaats van tweemaal per week huisbezoek, kunnen zorgverleners enkele keren per dag contact opnemen met patiënten. Tevens krijgen patiënten meer regie over hun zorg. Marijke van Putten, directeur behandelzaken bij GGZ Noord-Holland-Noord, stelt dat zelfredzaamheid een belangrijke factor bij het herstel van psychiatrische patiënten.

De onderliggende gedachte is dat zodra mensen zelf verantwoordelijk worden gemaakt voor hun gezondheid, dat ze gezonder gaan leven en minder beroep doen op de zorg. Tussen 2000 en 2007 namen de zorguitgaven toe met 65 miljard euro per jaar.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: