Slimmer Samen Werken

28/06/2010

Mobiele operators moeten het aanbieden van telefonie heroverwegen

Filed under: LTE - 4G - HSDPA - HSUPA,Mobile,Wireless - WAN — Jan-Willem Beekmans @ 06:56
Tags:

image Met de komst van LTE wordt het voor mobiele operators wellicht lastig om nog rendabele telefoniediensten aan te bieden. Volgens telecomconsultant Northstream moeten operators daarover goed nadenken.

In het onderzoek LTE- The Bigger Picture stelt de telecomconsultant dat mobiele operators, door de opkomst van LTE en het feit dat gsm- en umts-netwerken aan het einde van hun operationele termijn komen, goed moeten gaan bedenken of zij telefoniediensten, zoals Voice over LTE, zullen gaan aanbieden. Aangezien dit extra investeringen zal gaan vergen, is het volgens Northstream maar helemaal de vraag of operators deze investeringen dan ook moeten maken. Volgens de telecomconsultant is namelijk het verlenen van toegang tot mobiel internet en niet het verlenen van telefoniediensten nu het belangrijkste onderdeel van de huidige propositie van mobiele operators.

Online dienstverleners
De telecomconsultant geeft in zijn onderzoek als argument voor het niet investeren in telefoniediensten voor LTE, dat er veel extra kosten moeten worden gemaakt voor serviceplatforms, Revision Control Solutions (RCS)-toepassingen, toestelsoftware, subsidiering van handsets en klantenservice. Een ander argument dat Northstream naar voren brengt, is de opkomst en concurrentie van online dienstverleners als Google, Skype en Facebook. Deze dienstverleners zijn steeds sterker geïnteresseerd in de telefoniemarkt, of hebben daarin al activiteiten. De meerwaarde die deze dienstverleners met zich meebrengen, is, volgens de consultant, dat zij telefonie koppelen aan andere diensten als contactmanagement, presence, messaging en video. Hierdoor leveren zij veel meer meerwaarde dan de traditionele operators.

Mobiele waardeketen
Om nog meer zout in de wond te strooien, stelt Northstream dat mobiele operators hun plek moeten weten in de telecomwaardeketen en niet moeten proberen om te gaan concurreren met betere dienstverleners. Volgens de consultant kunnen de huidige mobiele operators moeilijk de snelheid waarmee online dienstverleners producten ontwikkelen bijhouden. Hierdoor is serieuze concurrentie vrijwel onmogelijk, zelfs op markten, zoals telefonie, waar mobiele operators nu nog dominant zijn. Kortom, Nothstream adviseert operators eigenlijk om zich, met de komst van LTE, alleen maar te richten op datgene waar zij nu de meeste omzet uithalen: het leveren van toegang tot mobiel internet.

Whitepaper Rapport

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: