Slimmer Samen Werken

16/09/2011

Controle en Vertrouwen

Filed under: Uncategorized — Jan-Willem Beekmans @ 09:16

 

imageOnlangs zaten we met de kernleden van het Samen Slimmer Werken team in een zeer enerverende sessie waarin we met elkaar spraken over de Ordina manier van Het Nieuwe Werken. Er ontstond een levendige discussie over de wijze waarop we elkaar willen en kunnen aanspreken op het nakomen van onderling gemaakte afspraken.

Suggesties om een actielijst in te gaan voeren en wekelijks te bespreken werden direct opgevolgd door verhalen over dit oude controle mechanisme dat per definitie een voorbeeld zou zijn van het Oude werken. Het moet nu juist gaan om vertrouwen en in dat kader is controle toch wel duidelijk een “Oude Werken” term. Hoe zit dat nu?

Volgens Wikipedia betekent vertrouwen:

“In de sociologie en psychologie is de mate waarin twee groepen elkaar vertrouwen een maatstaf voor het geloof in de eerlijkheid en aardigheid van de ander. De sociologie beschouwt vertrouwen als een van de sociale constructies van de samenleving en iets wat elke samenleving nodig heeft. Sociologie focust zich dan ook sterk op de positie die vertrouwen speelt in de gemeenschap. In de psychologie wordt vertrouwen omschreven als “geloven dat de persoon die men vertrouwt zal doen wat men van hem verwacht.”

Controle is volgens de Encyclo online encyclopedie onder meer:

“Onderzoeken van de activiteiten en verrichtingen van een organisatie om vast te stellen of deze overeenkomstig bepaalde doelstellingen, budgeten, regels en normen plaatsvinden. Dit onderzoek heeft ten doel met regelmatige tussenpozen te kunnen nagaan ten aanzien van welke afwijkingen eventueel aanpassing vereist is.”
In de vergelijking van deze twee uitgangspunten zit in mijn optiek dan ook direct de uitdaging en spanning voor HNW. Vertrouwen geven gaat blijkbaar alleen goed als iedereen weet wat er van hem verwacht wordt. Dit impliceert een goede afstemming en het creëren van duidelijkheid in wat we willen bereiken. En dat terwijl organisatie processen vaak nog ingericht zijn om controle te kunnen uitvoeren. Op tijd, geld, volgen van regels, etc. Terwijl deze processen juist duidelijkheid zouden moeten creëren in wat er verwacht wordt en wat we willen bereiken. Maar ook wanneer dat bereikt moet zijn en hoe we dat afhechten (controleren?).

Controle wordt vaak als vervelend ervaren, want controle staat voor beheersing, voor een ingrijpende mate van bemoeienis. Het voelt alsof er geen sprake is van vertrouwen als er controle plaats vindt. Maar, is het niet zo dat het bij controle gaat over het helder krijgen en houden van verwachtingen ten opzichte van elkaar? En dat dat juist op Output sturen is? Dat het eigenlijk snel inzicht creëren in de voortgang op onderlinge gemaakte afspraken is?

De “Oude Werken” term controle heeft een wrange klank maar is nu zo’n voorbeeld van allerhande zaken die sommige mensen menen te moeten afstoten als ze op een “Nieuwe” manier gaan werken. Controle instrumenten leveren inzicht in feiten en de status van voortgang. Niets is minder waar, Het Nieuwe Werken gaat niet over het wiel weer helemaal opnieuw moeten uitvinden. Ook in het verleden zijn we uitermate succesvol gebleken en waarom zouden we dan ook goede zaken overboord gooien.

Het Nieuwe Werken gaat wel over een modernisering van werk. De ultieme combinatie tussen het nieuwe en het oude ontstaat door het creëren van duidelijkheid in verwachtingen, doelen en te behalen resultaten. Dat kan door afstemming en communicatie waarbij de doelen en resultaten door middel van SMART gemaakte afspraken uitstekend vast te leggen zijn., want ook in HNW tijden is het goed om te weten:

  • Wanneer is iets af?
  • Wat is dat iets dan, specifiek?
  • Wat mag het kosten? (in geld en niet in uren!) werk is iets wat je doet, niet hoe lang je ergens (mee bezig) bent!
  • Is er een gemeenschappelijk akkoord over de doelen en voorwaarden? (SMART)

Hierdoor verschuift de focus van uren, aanwezigheid en andere niet productieve aspecten naar resultaten, opbrengsten en behaalde doelen. En hiermee verschuift de focus van “controle”. Van het meten van niet productieve aspecten, naar het meten van de kwaliteit van afstemming, duidelijkheid van verwachtingen en de (tussentijds) behaalde resultaten. En ja ook dat is controleren, maar misschien moeten we dat in HNW voortaan “afstemmen” noemen.

Het gaat over Samen Slimmer Werken waarbij de controle op de Output een basis van vertrouwen geeft aan de zelfstandige verantwoordelijke professional.

Binnenkort leest u hoe het ons is vergaan.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: