Slimmer Samen Werken

27/03/2009

Naambellen – Enum!

Filed under: Innovatie,IP-Telefonie,Web 2.0 — Jan-Willem Beekmans @ 12:44

Naambellen komst steeds dichterbij. Op dit moment bestaat er reeds een bedrijf die voor jou de DNS registratie regelt. Zowel voor bedrijven als prive personen.

Telnic (filmpje)

In Nederland kan dit via Realtime Register

Uniek aan .tel-domeinnamen is dat deze niet bedoeld zijn om er zelf een website achter te zetten, maar om contactgegevens te ontsluiten.

Een .tel-domeinnaam heeft namelijk naast de standaard DNS-records ook Naming Authority Pointer (NAPTR) records, die geen IP-adres maar contact gegevens bevatten. Daarmee werken .tel-domeinnamen op de zelfde manier als ENUM, met als verschil dat .tel-domeinnamen niet zijn afgeleid van een telefoonnummer.

Daarnaast is het niet mogelijk om een eigen website achter je .tel-domeinnaam te zetten, maar staat er een standaard website van TELNIC op met de contactgegevens, geografische gegevens en relevante keywords voor de zoekmachines. Daarbij is het wel mogelijk om subdomeinen aan te maken on je hoofd .tel-domeinnaam.

Ook kun je er voor kiezen om bepaalde contactgegevens enkel beschikbaar te maken voor “vrienden” die moeten inloggen om de contactgegevens te zien. Doordat het niet mogelijk is om een eigen website achter een .tel-domeinnaam te zetten is TELNIC waarschijnlijk de eerste registry operator die zijn eigen website niet op de eigen TLD beschikbaar te maken, maar staat deze op www.telnic.org. Op www.telnic.tel is de speciale .tel-website beschikbaar met de contactgegevens van TELNIC.

Op een .tel-domeinnaam vindt je dus altijd de contactgegevens van de eigenaar van de domeinnaam. Daarnaast kunnen de domeinnamen (als hostname) worden gebruikt in applicaties die het halen van contactgegevens uit NAPTR records ondersteunen. Telnic heeft al aangekondigd een aantal open source applicaties beschikbaar te gaan stellen voor Outlook, Windows Mobile en Blackberry, zodat die met NAPTR records overweg kunnen.

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: