Slimmer Samen Werken

24/04/2009

Skype op weg naar half miljard gebruikers

Filed under: IP-Telefonie — Jan-Willem Beekmans @ 15:51

Internetbelbedrijf Skype zal ergens in de komende zomer zijn half miljardste gebruiker verwelkomen. Die klant zal maandelijks, imagenet als alle anderen, maandelijks 35 à 40 cent omzet opleveren. Aan het einde van het eerste kwartaal had de eBay-dochter 443 miljoen geregistreerde gebruikers. Het aantal gebruikers groeide afgelopen vier kwartalen stabiel met 9,4 procent.

Bij het huidige tempo van nieuwe registraties zal Skype in juli 2009 de 500.000.000ste gebruiker op zijn systeem zien.

Dat kan worden afgeleid uit de combinatie van de gisteren gepresenteerde eBay-cijfers en de eerdere resultaten van het belbedrijf.

Hoeveel van die gebruikers te boek staat als ‘actieve gebruiker’, iemand die met enige regelmaat inlogt om te bellen, maakt eBay niet bekend. Noch staat vast hoeveel gebruikers meer dan één account hebben.
Anders dan in de vier jaar tot begin 2008 groeit de omzet van Skype niet meer met dubbele cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar boekte het bedrijf een omzet van 153,2 miljoen dollar omzet. De verandering tussen het vier kwartaal 2008 en het eerste kwartaal van 2009 bedraagt 5,7 procent. Dat is de meer dan de helft minder dan vorig jaar.

De kosten, echter, om een nieuwe klant aan het bestand toe te voegen zijn nagenoeg nihil.
Uit de cijfers blijkt voorts dat de gemiddelde omzet per klant per maand al sinds drie jaar stabiel is op tussen de 35 en 40 dollarcent.
Skype bereidt zich voor op intensievere bewerking van een betrekkelijk nieuwe markt: mobiele telefonie en chat. Het bedrijf lanceerde recent een Skype-versie voor de iPhone en Android-toestellen en had reeds software op de markt voor Windows-telefoons en apparaten die Java ondersteunen. Hoeveel mobiele Skypers er zijn, is niet bekend.

In februari maakte het softwarebedrijf een partnerschap met Nokia bekend. De Finse toestelfabrikant gaat Skype-software standaard voorinstalleren op toestellen uit de N-Series. De belsoftware wordt nauw vervlochten met het adresboek van de telefoons.

Het belbedrijf van Skype is via zijn betaalde dienst SkypeOut verantwoordelijk voor 12 procent van alle internationale telefoontjes in de wereld. Dat bleek onlangs uit een onderzoeksrapport van Telegeography.
Vorige week dinsdag maakte eBay bekend dat het zijn VoIP-dochter naar de beurs wil brengen in de eerste helft van 2010. Het e-commercebedrijf vindt dat VoIP niet meer tot zijn kernactiviteit behoort. Het is gebleken dat Skype niet geen dermate grote faciliterende rol aan internethandel kon leveren als Paypal deed.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: